16-18 серпня у Чернівецькій області відбудеться одна з найвидовищніших та найвідоміших гонок України – «Александров Ралі»

Організатором цього свята автоспорту виступили Комітет ралі Автомобільної федерації України (FAU), Чернівецька обласна державна адміністрація, Чернівецька міська рада, автоспортивний клуб «Атлант». Цього року етап, присвячений пам\’яті видатного спортсмена та інженера Андрія Александрова, відбудеться у статусі 12-го етапу Кубка Європи з ралі з коефіцієнтом «5» (минулого року у «Александров Ралі» був коефіцієнт «2»), 4-го етапу Чемпіонату України з ралі, а також як 6-й етап Чемпіонату Росії з ралі.

Станом на 12 серпня 2013р. зареєстровано 66 екіпажів та 13 команд, які представлятимуть Україну, Росію, Білорусію, Казахстан та Латвію. Така кількість учасників є рекордною для будь-якого українського етапу ралі, який відбувався на гравійних шляхах, за всю історію українського автоспорту. Ще один рекорд цьогорічного «Александров Ралі» національного масштабу – участь у ньому понад 30 повнопривідних машин.

Через те, що цього року «Александров Ралі» також є виїзним етапом Чемпіонату Росії з ралі, представництво команд країни-сусідки більше, ніж потужне: до участі зареєструвалися 19 російських екіпажів. Серед українських екіпажів – лідер абсолютного заліку Валерій Горбань, Олексій Кікірешко, Микола Чмих, Юрій Кочмар, Антон Кузьменко, Віталій Пушкар, Олександр Салюк-молодший.
Напередодні офіційного старту 15 серпня поблизу Берегомета відбудуться офіційні тестові заїзди.

Під час проведення змагань учасники мають подолати 12 спецділянок загальною бойовою дистанцією (це довжина усіх спецділянок) 180км. Така дистанція – відповідність до вимог Міжнародної автомобільної федерації (FIA), що висуваються до міжнародних ралі з коефіцієнтом «5». Загальна довжина маршруту змагань – понад 642км. І цього року він майже увесь проходитиме гравійними дорогами (99,5%).

У суботу екіпажі долатимуть спецділянки «Шурдин», «Плоска» і «Буковина». А в неділю, заключний день гонки, програму ралі складе нова частина його розкладу (спецділянки «Аква Плюс», «Орлине Гніздо» і «Супер Крос»). Легендарний «Шурдин», що проходить через однойменний перевал на висоті понад 1000м над рівнем моря, – традиційно улюблена спецділянока екіпажів. Цього року його траса складає понад 27км. Щодо спецділянки «Супер Крос», то вона цього року виконуватиме роль міського суперспешл: якщо до інших ділянок необхідно буде доїжджати на автомобілі, «Супер Крос» знаходитиметься безпосередньо у Чернівцях – на добре знаній трасі Міжнародного спортивного центру «Суперкрос», що на вул. Руській.

Штаб ралі, медіа-центр, закритий і сервісний парки цього року розташуються у туристичному комплексі «Аква-Плюс», що під Чернівцями. Відповідно до міжнародних традицій, усі охочі можуть без будь яких перешкод пересуватися територією сервіс-парку, спілкуватися із технічними командами, а якщо пощастить – то й сфотографуватися із спортсменами.

А 17 серпня (у суботу) о 9:30 та о 15:00 з автостанції на вул. Садовій від’їжджатимуть автобуси до глядацької фан-зони. Ними ж вболівальники зможуть повернутися до Чернівців.

Втім, сфотографуватися із улюбленими спортсменами на фоні бойових машин ралі зможуть усі, хто прийде 16 серпня о 19:30 на Соборну площу Чернівців – на урочисту церемонію відкриття Міжнародного ралі «Александров Ралі». Церемонія нагородження відбуватиметься так само – на Соборній площі. Але вже о 17:30 18 серпня (у неділю).

Довідка:
Чемпіонат України з ралі – ралійна серія, організатором якої виступає Комітет ралі, що входить до складу Автомобільної федерації України (FAU). Ці змагання проводяться в Україні з 1994р. і включають кілька видовищних етапів. Етапи проходять у різних за своїми природними умовами регіонах – у Карпатах, на Прикарпатті й Буковині, у Криму та Приазов\’ї. Міста, що рік у рік традиційно приймають ралі, – це Херсон, Львів, Чернівці, Маріуполь, Ялта.
Чемпіонат України з ралі 2013-го року складається з таких етапів:
17-18 травня – Міжнародне ралі «Чумацький Шлях» (Херсон)
14-15 червня – Міжнародне ралі «Маріуполь» (Маріуполь)
12-13 липня – Міжнародне ралі «Галіція» (Львів)

16-18 серпня – Міжнародне ралі «Александров Ралі» (Чернівці)
13-15 вересня – Міжнародне ралі «Ялта» (Ялта)
18-9 жовтня – Міжнародне ралі «Трембіта» (Івано-Франківськ)
Організатором Чемпіонату України по ралі з 1994р. – моменту проведення перших змагань незалежного українського Чемпіонату, – є Комітет ралі, що входить до складу Автомобільної федерації України (FAU) – громадської організації, яка, у свою чергу, офіційно визнана Міжнародною автомобільною федерацією (FIA).
Регламентуючі документи «Александров Ралі» – на офіційному сайті змагання www.aleksandrov-rally.com (а за деякий час – також і карти ралі, і путівник для вболівальників, іншу корисну і цікаву інформацію). Більше інтерв\’ю з провідними українськими спортсменами та новин про ралі в Україні і в світі дивіться на сайті www.rally.ua
Офіційний сайт Чемпіонату України з ралі, найсвіжіші оновлення та новини про змагання – www.urc.com

Джерело – прес-служба Чернівецької міської ради.

peredplata