«Урок майбутнього» відбувся на Буковині

1 вересня 2013 року у Хотинській гімназії Чернівецьким регіональним центром з інвестицій та розвитку проведено презентацію інтерактивного «Уроку майбутнього». Інтеактивний урок одночасно проходив по всій Україні. Було презентовано перший етап Національного проекту «Відкритий світ».

Метою проекту є подолання нерівності доступу до освіти шляхом впровадження в навчальний процес інформаційно-комунікаційних технологій, підключення шкіл до інтернету та встановлення у навчальних закладах сучасного технічного обладнання. Реалізація Національного проекту «Відкритий світ» покликана підвищити якість української середньої освіти до найвищих світових стандартів. Вже на Буковину, в рамках цього проекту, інвестовано 1,1 млн. грн. в обладнання для Хотинської та Путильської гімназій. До кінця року в рамках реалізації другого етапу проекту планується поширити його на 2000 шкіл України, до 2015 року Національний проект «Відкритий світ» буде поширено на всі середні школи (5-9 класи). Національний проект здійснюється у стратегічному партнерстві з відомими міжнародними корпораціями Intel, Microsoft, Cisco, Apple. Зокрема, за партнерською програмою Intel для роботи з новітньою комп’ютерною технікою підготовлено 4 тис. вчителів.

Ключову роль у реалізації проекту відіграє держава. На закупівлю обладнання для технічного переоснащення шкіл виділено 35 млн. грн. з державного бюджету.

Кінцевою стратегічною метою зазначеного проекту є підвищення конкурентоспроможності освіти, зайняття провідних позицій у світі за якістю надання освітніх послуг, створення умов для розвитку національної науки та наукомістких технологій, ефективна розбудова інформаційного суспільства, інтеграція в європейську та світову системи освіти.

Неабияку цікавість викликав «Урок майбутнього» в семикласників Хотинської гімназії. Адже це був урок вступу в «царину науки» – фізику. Вчителю-метидисту гімназії Гонтарук Валентині Олексіївні було легко зацікавити учнів незвіданим для них предметом. Адже урок проводився із застосуванням цифрового лабораторного комплексу, інтерактивної дошки, 3-D технологій доповненої реальності, планшетів та ноутбуків.

Діти виходили до дошки і почергово виконували завдання, які їм задавав програмно-апаратний комплекс фізики «Fourier». Опісля в автоматичному режимі на ґаджети учнів було розіслано контрольні тести для закріплення та оцінки вивченого матеріалу. Також в он-лайн режимі було виставлено оцінки. До речі, батьки, маючи доступ до Інтернету, зможуть з будь-якої точки світу контролювати успішність своїх дітей.

Під час уроку до гімназистів в он-лайн режимі звернувся заступник директора з наукової роботи Національного центру «Мала академія наук України» Стрижак Олександр Євгенійович. В вітальному слові Олександр Євгенійович підкреслив, що завдячуючи новітнім технологіям учні отримали змогу доступу до необмеженого масиву інформації, можливості організовувати відео конференції, слухати он-лайн лекції провідних науковців.

Не меншу зацікавленість в «Уроці майбутнього» виявили і гості даного заходу. Згадуючи свої шкільні роки, голова Хотинської райдержадміністрації Юзва Юрій Михайлович сказав, що в його юність він навіть мріяти не міг про доступ до таких навчальних можливостей.

Начальник управління освіти, молоді та спорту Хотинської райдержадміністрації Плаксивий Олександр Васильович запропонував наявне обладнання використовувати в он-лайн уроках для віддалених шкіл району в рамках Хотинського освітнього округу.

Підсумовуючи даний захід, директор Чернівецького регіонального центру з інвестицій та розвитку Борис Євгенович Деркач висловив впевненість, що реалізація наступних етапів Національного проекту «Відкритий світ» дозволить учням незалежно від достатку їх батьків, незалежно від того чи вони проживають в обласному центрі чи в віддаленому гірському селі отримати якісну освіту, конкурентоздатні знання, що сприятиме їх реалізації як фахівців високого рівня у майбутньому на благо України.

Про це повідомляє координатор національного проекту «Відкритий світ» в Чернівецької області Чорний Марко.

peredplata