На Буковині викрито майже 40 орендодавців квартир які ховалися від сплати податків в «тінь»

Фахівці Міндоходів Буковини проаналізували всі чинники, які впливають на позицію громадян і нещодавно вкотре провели для буковинців, які здають в оренду нерухомість чи планують здійснювати такі операції сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» за участі начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління Міндоходів у Чернівецькій області Сергія Попелишка. Безперечно у виборі теми не помилилися, так як кількість дзвінків від абонентів – важливий аргумент. Про це повідомляє прес-служба Головного управління Міндоходів у Чернівецькій області.

Упродовж двох годин надійшло понад два десятки звернень, що стосувалися правильності обчислення та сплати податку на доходи фізичних осіб орендодавцями, які здають свої квартири в оренду.

Кожному абоненту Сергій Попелишко роз’яснив нюанси норм Податкового Кодексу України з даного питання та звернув увагу на те, що орендодавці зобов’язані самостійно нараховувати та сплачувати до бюджету податок від отриманого доходу.

Також зауважив, що сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов\’язання за результатами поточного року відображаються у річній податковій декларації. Така декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, до податкової інспекції за податковою адресою платника податку.

Загалом, минулого року задекларували доходи від надання в оренду майна 352 мешканці краю на загальну суму понад 875тис.грн., а цьогоріч вжитими заходами викрито майже 40 громадян, які здавали в оренду квартири і при цьому не сплачували податок.
Відповіді на найбільш поширені запитання стосовно оподаткування оренди нерухомості:

Чи необхідно фізичній особі, яка здає в оренду особисте майно, реєструватись приватним підприємцем?
Відповідно до ст. 319 та ст. 320 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.

Здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснюватися фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і без реєстрації орендодавця як суб’єкта підприємницької діяльності, за їх вибором.

Чи має право фізична особа – іноземець, яка має постійне місце проживання в Україні, здавати нерухоме майно в оренду самостійно?
Незалежно від того, що фізична особа – нерезидент має постійне місце проживання в України, здавання в оренду нерухомого майна здійснюється відповідно до вимог пп. 170.1.3 п 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України, тобто через фізичну особу – підприємця або юридичну особу – резидента (уповноважених осіб), що виконують представницькі функції такого нерезидента на підставі письмового договору та виступають його податковим агентом стосовно таких доходів.

Яким чином оподатковується податком на доходи фізичних осіб дохід від надання в оренду, житловий найм нерухомого майна фізичною особою юридичній особі чи фізичній особі – підприємцю?
Доходи від надання в оренду (суборенду), житловий найм нерухомого майна фізичною особою юридичній особі чи фізичній особі – підприємцю оподатковується податковим агентом (орендарем) під час їх виплати за його рахунок за ставкою 15%, а у разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, за ставкою податку 17% суми перевищення.

Чи передбачено пільги з оподаткування доходу фізичної особи, яка є інвалідом, від надання в оренду власного майна?
Ні, таких пільг Податковим кодексом України не передбачено. Доходи від надання в оренду власного майна фізичною особою, яка є інвалідом, оподатковуються на загальних підставах за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу, тобто 15 та/або 17% в залежності від отриманого доходу за звітний місяць.

peredplata