Хто відповідатиме за буковинські дороги

Хто відповідатиме за буковинські дорогиАвтодороги місцевого значення будуть передані до сфери управління облдержадміністрацій. Так вирішив кабмін на своєму засіданні 2 жовтня 2013 року.

Таким чином, автодороги загального користування місцевого значення в існуючому стані разом з фінансуванням з 1 січня 2014 року перейдуть зі сфери управління Державного агентства автомобільних доріг до сфери управління Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних та Севастопольської міської державних адміністрацій.

Нагадаємо, під час неодноразових перекриттів обуреними людьми доріг у Чернівецькій області обласна влада вмивала руки від дорожніх проблем, киваючи все на Службу автодоріг. Ті ж, своєю чергою, виправдовувалися відсутністю коштів. Тим часом, як повідомляла свого часу прес-служба Чернівецької ОДА, місцевими бюджетами області на 2013 рік на виконання робіт, пов’язаних з будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг заплановано 154,8 млн. грн., з них за рахунок коштів субвенції з державного бюджету – 55,9 млн. грн. 

Як йдеться в інформаційно-аналітичному бюлетені КМУ, затверджений акт сприятиме розмежуванню відповідальності за стан автомобільних доріг між центральними та місцевими органами влади. Крім цього, місцеві підрозділи «Укравтодору» буде реорганізовано та перепідпорядковано місцевій владі. Це передбачено Концепцією розвитку дорожньої галузі України на 2013–2018-ті роки, прийнятою Кабінетом Міністрів 3 вересня 2013 року. «Цей документ створений на підставі аналізу реального стану справ та з урахуванням кращих світових практик», — сказав віце-прем’єр Олександр Вілкул.

Концепція передбачає, зокрема, поділ функцій проектування, будівництва та оцінки якості доріг, які раніше були зібрані в одному відомстві — «Укравтодорі». Для цього АТ «ДАК «Автомобільні дороги України» планується реорганізувати та створити на його основі мережу регіональних компаній, якими управлятиме місцева влада. Водночас контроль за якістю виконання робіт вестиметься через «Укртрансінспекцію».

За підрахунками уряду, для приведення українських автошляхів у належний стан необхідно 500 млрд. грн. Державна Програма розвитку автодоріг загального користування на 2013–2018 роки передбачає виділення на модернізацію українських автошляхів 214,034 млрд. грн.

Отож тепер про проблеми доріг можна буде напряму питати в ОДА. І тоді їй вже ні на кого буде пальцем тикати.
Хоча, видається, що таким кроком влада центральна перекидає занедбані дороги та відповідальність за них на владу місцеву, яка і кошти, і добро отримує з центру. То, цілком можливо, з того всього вийде великий пшик та переведення стрілок. Адже в бюджеті коштів все менше і менше, а ями на дорогах все більші і більші. Весна покаже.
Вл. інф.

peredplata