Десятирічна податкова «амністія» для чернівецьких ІТ-шників

Нагадуємо, що згідно з пунктом 261 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу тимчасово з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання програмної продукції.

Але відтепер податкові пільги зі сплати податку на додану вартість для операцій з постачання програмної продукції розповсюджуються не тільки на суб’єктів індустрії програмної продукції. Особливості застосування зазначених пільг Міндоходів роз’яснило в Узагальнюючій податковій консультації затвердженій своїм наказом від 07.10.2013 р. №536.

Згідно з Узагальнюючою консультацією, для застосування пільги не має значення, як саме замовник отримав програму – чи на матеріальних носіях, чи передається покупцеві іншим шляхом (з використанням мережі Інтернет, електронною поштою тощо).

Крім того, звільняються від оподаткування ПДВ і послуги з техпідтримки (установка, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків) такої продукції за умови, що така техпідтримка входить до складу вартості програмної продукції та здійснюється виробником програмної продукції. Якщо ж послуги з техпідтримки програмної продукції не входять до складу вартості програмної продукції та постачаються не виробниками такої продукції, то вони оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за основною ставкою.

Не оподатковуються податком на додану вартість і операції з постачання програмної продукції від нерезидента резиденту на митну територію України та від резидента нерезиденту. А подібна підтримка держави у вигляді податкових пільг «айтішникам» – найкращий аргумент для потенційних інвесторів фінансово підтримати такі ініціативи.

Для застосування пільги з ПДВ не потрібна реєстрація підприємства як суб’єкта індустрії програмної продукції.

Можливості відмовитися від такої пільги Податковим кодексом не передбачено.

З текстом Узагальнюючої податкової консультації можна ознайомитися на веб-порталі Міндоходів України http://minrd.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/uzagalnyuyuchi-odatkovi-konsultatsii/62851.html

Про це повідомляє інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях.

peredplata