Народні прикмети на Воздвиження

Народні прикмети на ВоздвиженняЗагадуємо бажання, дивлячись на зграї відлітаючих птахів, і виганяємо з дому нечисть.

27 вересня святкують Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього, а попросту – Воздвиження. Це свято пов\’язане з біблійною легендою про те, як із трьох знайдених хрестів визначали, на якому з них був розіп\’ятий Ісус Христос.

Знайдені хрести по черзі прикладали до щойно померлих. І от після одного прикладання небіжчик воскрес. Так і був знайдений хрест, на якому колись розіп\’яли Христа.

Із Воздвиженням пов\’язано багато і християнських, і народних прикмет. Народні прикмети пов\’язані переважно з тим, що свято Воздвиження знаменує початок похолодання.

Християнські прикмети на Воздвиження

На Воздвиження треба поститися, щоб життя було вдалим. За християнськими канонами, Воздвиження – велике свято. Саме тому цього дня треба поститися й не можна нічого робити.

На Воздвиження не можна починати важливих справ, бо все піде прахом. Треба поститися, відстояти святкову службу, а потім можна продовжити день удома за молитвою. А після служби варто очистити дім від нечисті. Для цього необхідно окропити святою водою кожен куток, читаючи молитви.

Тільки на Воздвиження в новому храмі ставлять дзвони і хрести на маківці. Очевидно, це пов\’язано з християнською легендою виникнення свята Воздвиження.

Народні прикмети про Воздвиження

На Воздвиження останні птахи вирушають у далекі краї, а змії – залазять у нори на зимівлю. Насправді, на Воздвиження відлітають ті перелітні птахи, які ще не відлетіли.

Наші бабусі вірили, що та людина, яка побачить останній відліт птахів цього дня, може загадати бажання, й воно обов\’язково збудеться. Тож якщо побачиш сьогодні зграю відлітаючих птахів, швидше загадуй бажання.

На Воздвиження осінь до зими швидше рухається, закінчується бабине літо й починаються осінні холоди. Цього дня тримай двері на замку, щоб змії в хату не потрапили, адже змії починають ховатися по норах на зимівлю. І змія може випадково заповзти в будинок.

Воздвиження – це останній день, коли перед зимою змії виповзають зі своїх нір і гріються на сонці. За народною легендою, змія, яка вкусить людину на Воздвиження, до нори не доповзе – їй сил не вистачить.

Хоча в ліс по гриби і ягоди на Воздвиження ходити не можна, можна потрапити у зміїну яму й залишитися там на всю зиму.

Джерело lady.tochka.net

peredplata