Поради буковинським випускникам навчальних закладів щодо реєстрації в службі зайнятості

Питання працевлаштування є доволі актуальними в наш час. Великий рівень безробіття в країні змушує наших громадян частіше змінювати місця праці та звертатися до центрів зайнятості на час тимчасової відсутності місця праці. Тому важливо знати як правильно діяти, та які документи слід подавати до державної служби зайнятості, з метою як найшвидшої реєстрації та уникнення конфліктних ситуацій.

20.03.2013 року постановою Кабінету Міністрів України за № 198 затверджено Порядок реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу.

До державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні можуть звертатися всі незайняті громадяни, які бажають працювати, а також зайняті громадяни, які бажають змінити професію або місце роботи, влаштуватися на роботу за сумісництвом чи у вільний від навчання час.

Громадянами, які вперше шукають роботу, вважаються особи, які на момент реєстрації у державній службі зайнятості не працювали за наймом, не виконували роботи (не надавали послуги) згідно з цивільно-правовими договорами або не забезпечували себе роботою самостійно, у тому числі випускники середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і вищих навчальних закладів.

Випускниками вважаються особи, які закінчили навчання у середніх загальноосвітніх школах, професійно-технічних та вищих навчальних закладах і до звернення в Державну службу зайнятості не працювали за наймом, не виконували роботи (не надавали послуги) згідно з цивільно-правовими договорами або не забезпечували себе роботою самостійно за набутим фахом та звернулись до Державної служби зайнятості протягом року після закінчення навчання.
Після закінчення загальноосвітнього навчального закладу під час реєстрації у центрі зайнятості потрібно пред’явити паспорт та атестат про середню освіту; професійно-технічного навчального закладу — паспорт і диплом про закінчення професійно-технічного навчального закладу; вищого навчального закладу — паспорт і диплом про закінчення вищого навчального закладу.

Крім того, випускники вищих навчальних закладів, що навчалися за державним замовленням і звернулися до Державної служби зайнятості протягом року з дня закінчення навчання, повинні подати направлення на роботу і скріплену печаткою замовника довідку про відмову у працевлаштуванні або довідку про надання можливості самостійно працевлаштовуватися, форми яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 р. N 992 \”Про Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням\”. Випускники вищого навчального закладу, які навчалися на платній формі навчання, повинні пред’явити договір про платну форму навчання.

Провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції
Людмила ПИЛИПІВ

peredplata