Нацрада оголосила ТВА ще одне попередження та не продовжила ліцензію ДОДАНО ЗВЕРНЕННЯ КЕПЛЕР

Нацрада оголосила ТВА ще одне попередження та не продовжила ліцензію ДОДАНО ЗВЕРНЕННЯ КЕПЛЕРТВА заявив про фальсифікації моніторингу Нацради та має намір оскаржувати рішення регулятора в суді.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила друге попередження чернівецькому телеканалу ТВА та відмовила йому в продовженні строку дії ліцензії на ефірне мовлення в Чернівцях. Відповідні рішення Нацрада ухвалила на засіданні 23 жовтня.

Нацрада провела позапланову перевірку ТВА на прохання самої компанії, яка подала заяву на скасування санкції «оголошення попередження». Нагадаємо, попередження ТВА отримала за результатами планової перевірки за зафіксовані Нацрадою порушення рекламного законодавства.

Позапланова перевірка, за словами першого заступника голови Нацради Оксани Головатенко, знову зафіксувала порушення рекламного законодаства. Зокрема, у програмі «Панна Кохання» було зафіксовано інформацію рекламного характеру щодо салону «Пан Диван». А в програмі «Теми дня» вийшов сюжет про день народження розважального центру з позначкою «На правах реклами», хоча розміщення реклами в програмах новин заборонено.

«Таким чином перевірка встановила, що компанія не усунула порушення», – констатувала пані Головатенко та запропонувала відмовити компанії ТВА в скасуванні санкції та оголосити ще одне попередження.

Представник ТВА, юрист Юрій Крайняк заявив, що компанія заперечує проти проведеної перевірки, оскільки не отримала акту моніторингу, на який спирається Нацрада в матеріалах перевірки.

Крім того, він повідомив, що перевірка була призначена 18 вересня, але в матеріалах використано акт моніторингу за 28 серпня. «Тобто моніторинг проводився не на підставі призначеної перевірки. Також на акті моніторингу немає підпису представника Нацради, а наскільки я знаю, представник Нацради на час перевірки був у відпустці», – додав пан Крайняк.

«Нацрада здійснює постійний моніторинг телерадіоорганізацій та може взяти будь-який запис, проаналізувати і використати його під час перевірки, – прокоментував «Телекритиці» інформацію пана Крайняка начальник юридичного відділу Нацради Олег Шосталь. – Враховуючи, що заява про скасування санкції була подана ще в липні, моніторинг було взято 28 серпня. Перевірку було призначено у вересні, і оскільки був готовий моніторинг, його просто використали».

Представник Нацради в Чернівецькій області Петро Шегда підтвердив, що на той час перебував у відпустці. Однак, з його слів, він ще до відпустки отримав лист від колеги з Івано-Франківська Ігоря Маслова (канал ТВА юридично зареєстрований в Івано-Франківській області, а мовить у Чернівецькій) з проханням здійснити запис ефіру 28 серпня і надати його для моніторингу, тож дав відповідні доручення секретаріату представництва в Чернівецькій області.

Щодо зафіксованих Нацрадою порушень Юрій Крайняк заявив, що в усіх записах програми ТВА «Панна Кохання» були титри про те, що це програма на правах реклами. «У всіх наших матеріалах на сервері титри є. Їх немає лише в акті моніторингу, який було складено за відсутності представника Нацради», – наголосив він і припустив, що титри могли бути затерті кимось. На запитання заступника голови Нацради Лариси Мудрак, чи стверджує компанія про фальсифікації з боку Нацради, пан Крайняк сказав: «Ми стверджуємо що відбулися або фальсифікації, або неякісна розшифровка моніторингу, якщо ваш моніторинг відповідає записам на нашому сервері».

Також пан Крайняк заявив, що в програмі «Теми дня» не було рекламної інформації з позначкою «На правах реклами». Він уточнив, що згаданий Нацрадою сюжет про день народження розважального центру був, але титрів «На правах реклами» не було. Тож припустив, що плашку могли додати до запису.

У свою чергу представник Нацради в Івано-Франківській області Ігор Маслов заявив, що програмний директор ТВА протягом трьох годин ознайомлювався з актом моніторингу і відбувалася звірка ефірної сітки та рекламного плейлиста. «Жодних зауважень щодо спотворення або зміни не було, – ствержує він. – А надавати компанії оригінал акту моніторингу я не мав права».

У результаті годинного розгляду результатів перевірки ТВА Національна рада відмовилася від пропозиції самої компанії відкласти розгляд для детальнішого з\’ясування обставин і порівняння матеріалів, що є в розпорядженні Нацради, з матеріалами самої телекомпанії. Члени Нацради одноголосно проголосували за оголошення ТВА другого попередження.

Після цього регуляторний орган розглянув питання про продовження строку дії ліцензії ТВА на ефірне мовлення в Чернівцях.

Про продовження ліцензії каналу клопотали в. о. директора ТВА Тата Кеплер (від імені колективу з 50 осіб), співвласниця каналу Людмила Пишна (дружина народного депутата Андрія Пишного) і присутній на засіданні народний депутат Микола Княжицький, який звернув увагу на те, що позбавлення опозиційного каналу ліцензії стане предметом розгляду в парламентському Комітеті з питань свободи слова та інформації. Крім того, члени Нацради зранку мали зустріч із трьома іншими народними депутатами з приводу ТВА, повідомив голова Нацради Володимир Манжосов (зокрема, в приміщенні Нацради кореспондент «Телекритики» помітила Олександра Абдулліна). Навіть колишній гендиректор і співвласник каналу Василь Забродський попросив продовжити ліцензію ТВА, оскільки нині в судах відстоює свою право на власність і поновлення на посаді.

Однак члени Національної ради, посилаючись на наявні в компанії два нескасовані попередження, одноголосно відмовили ТВА в продовженні строку дії ліцензії.

Юрій Крайняк заявив про намір компанії оскаржувати ухвалені Нацрадою рішення.

«Телекритика»

Нацрада оголосила ТВА ще одне попередження та не продовжила ліцензію ДОДАНО ЗВЕРНЕННЯ КЕПЛЕРТим часом екс-директор ТВА Василь Забродський переконаний, що ТВА припинить мовлення за 3 дні. Він також повідомив, що зареєстрував Телерадіокомпанію \”ЗЕТ-про\”.

Самі ж ТВАшники рук не опускають і переконують, що боротися будуть до останнього.

peredplata