83,5% жителів Чернівецької області хочуть жити в приватних будинках, а не в квартирах – соцопитування

5 листопада 2013 року. Якби у жителів Чернівецької області був вибір, 8 з 10 людей воліли б жити в приватних будинках замість квартир. Такі результати були отримані в ході соціологічного опитування, проведеного Всеукраїнською організацією роботодавців у сфері будівництва, проектування та архітектури.

За словами Голови організації Дмитра Третьякова, якщо раніше таке бажання могла здійснити тільки дуже невелика частина населення, то сьогодні вартість квартир зрівнялася з вартістю невеликого будинку за містом. «В українському суспільстві склалися стереотипи, що свій будинок або дача недалеко від міста доступні тільки багатим людям. Раніше це було так, але сьогодні сучасні технології будівництва дозволяють зробити приватний будинок доступним, навіть з урахуванням вартості земельної ділянки», – говорить Дмитро Третьяков.

Вартість квадратного метру доступного житлового будинку може бути в 1,5-2 рази нижче ринкової ціни за метр у багатоповерхівці. «На початку весни до нас звернулася одна з клієнток, яка продала «хрущовку» в Києві, і їй терміново необхідно було придбати недороге житло для сім\’ї. Так от, за гроші, отримані від продажу однокімнатної квартири, вона купила 10 со ток землі в 17 км від Києва, побудувала будинок на 100 кв.м. з пінопластових SIP-панелей, придбала автомобіль, і ще залишилися гроші на ремонт і облаштування території», – говорить Дмитро Ковганич, директор компанії «Екоттедж».
Згідно з прогнозами організації роботодавців у сфері будівництва, проектування та архітектури, в найближчі декілька років в Україні буде активно розвиватися індивідуальне і масове будівництво недорогих котеджних будинків. «Україна йде шляхом розвинених країн, коли жителі мегаполісів все частіше переїжджають жити чи купують житло за містом», – відзначає Дмитро Третьяков.

За словами Голови Української федерації роботодавців у сфері охорони здоров\’я Володимира Загороднього, вибір на користь власного будинку продиктований не тільки ціною, але і можливістю контролювати якість будівельних матеріалів. «60 % житлового фонду України потенційно небезпечні для здоров\’я людини через неякісні матеріали, використані забудовником при спорудженні дому. У групі ризику – азбест, мінеральна вата, лаки, фарби і ряд інших матеріалів, які можуть бути небезпечні для здоров\’я людини», – зазначає Володимир Загородній.

Довідка. Соціологічне опитування було проведене центром «Соціальний моніторинг» з 9 по 16 вересня 2013 року. Було опитано 2007 осіб у всіх регіонах України.

Про це повідомляє прес-служба Всеукраїнської організації роботодавців у сфері будівництва, проектування та архітектури.

peredplata