Допомога по вагітності і пологах для незастрахованих буковинок

Жінка, яка не застрахована в системі соцстрахування та жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, які не сплачують страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності можуть звернутися за допомогою по вагітності та пологам у регіональне відділення праці та соціального захисту по місцю реєстрації. Виключення жінки-військові – їм допомога виплачується по місцю служби. Звертатися необхідно не пізніше ніж через 6 місяців після закінчення періоду, вказаного в медичній довідці, інакше допомогу не призначать.

Необхідно зазначити, що в зв’язку з вступом в дію Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачається обов’язкове та добровільне страхування. Обов’язкове – це мінімальний внесок, який наразі дорівнює 34,7 % від мінімальної заробітної плати, а добровільний внесок можливий при укладенні з ПФУ Договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, отже жінки підприємці, які сплачуть обов’язковий єдиний внесок не є платниками страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Необхідні документи
В будь-якому випадку необхідно надати медичну довідку встановленого зразка і написати заяву про надання допомоги (зразок Вам мають надати). Але в залежності від категорії незастрахованої особи можуть бути потрібними додаткові документи:
– Аспіранткам, докторанткам, клінічним ординаторам, студенткам вузів І-IV рівня акредитації і професійно-технічних учбових закладів – довідку про те, що ця особа навчається;
– Тим, кого звільнили у зв’язку з ліквідацією підприємства (установи, організації), — довідку ліквідаційної комісії про звільнення за цією підставою;
– Зареєстрованим безробітним – довідку з центру зайнятості про таку реєстрацію.

Розмір допомоги
Жінкам, які служать, навчаються або зареєстровані як безробітні, допомога розраховується множенням їх середньоденного доходу (грошового забезпечення, стипендії, мінімальної допомоги по безробіттю відповідно) на кількість календарних днів відпустки (126 к.д., а для чорнобильців – 180 к.д). Жінки звільненні у результаті ліквідації підприємства мають право на допомогу виходячи із середнього заробітку, який вони мали по цьому місцю роботи. У будь-якому випадку в розрахунок на місяць допомога буде складати не менше 25% прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Водночас ті, хто не працює, не служить, не навчається і не зареєстрований безробітнім та жінки, зареєстровані як суб’єкти підприємницької діяльності, які не сплачують страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності допомога по вагітності та пологам буде виплачуватись у розмірі – 25% прожиткового мінімуму для працездатних осіб в розрахунку на місяць.
Тетяна КОШКЕР, заступник начальника Чернівецького міського управління юстиції

peredplata