План Путіна

План ПутінаГоловне бажання Путіна – це позбавитися від Януковича і послабити його, а зовсім не допомогти йому

Висловлювання Віктора Януковича, щодо європейської інтеграції та відносин з Росією, в принципі, окреслюють уявлення українського президента про те, як йому вирішувати питання продовження власної влади і економічні проблеми країни.

Янукович хоче дорого продати Путіну свою відмову від підписання угоди про асоціацію з ЄС. Але продати відмову – ще не означає рухатися в бік Митного союзу та інших інтеграційних симулякрів Путіна. Януковичу необхідно отримати “живі гроші” для наповнення дірявого державного бюджету та задоволення власних амбіцій. Підкоритися при цьому Путіну і якійсь там безхребетній Євразійській комісії – не в його правилах. Те, що Росія не може дати грошей надовго, він теж розуміє. Але йому і не потрібно надовго. Він візьме своє і повернеться до переговорів з Євросоюзом.

Але у всьому цьому плані є одна слабка ланка – сам Путін. Путін не може не бачити, що Янукович хоче його обдурити, тим більше, що його український колега каже про це всім і кожному. Уявити собі, що Путін просто погоджується з цим обманом – тим більше знаючи Путіна – було б дивно. Ні, Путін точно також збирається обдурити Януковича, як Янукович збирається обдурити Путіна.

По-перше, Путін не збирається давати Януковичу жодних великих грошей – він дочекається зриву підписання і розведе руками. По-друге, Путін не збирається істотно знижувати ціну на газ, тому що зниження можливе тільки в рамках просування до Митного союзу. По-третє, Путін чудово розуміє, що непідписання угоди – це політична дестабілізація і він зробить все, щоб скористатися її плодами, якими б вони не були. Тому що головне бажання Путіна – це позбавитися від Януковича і послабити його, а зовсім не допомогти йому. Ну і, нарешті, Путін хотів би, щоб Європа визнала, що з українською дестабілізацією може впоратися тільки матінка-Росія і погодилася б на тристоронній механізм переговорів про майбутнє нашої країни, тим самим безповоротно визнавши її статус російського сателіта.

Зовсім не стверджую, що цей план спрацює повністю. Але не розумію, звідки Янукович черпає впевненість у тому, що йому вдасться здійснити власні наміри, звідки взялася така безмежна зарозумілість і віра в те, що ніхто нічого не розуміє – ні Захід, ні український народ. Ні Путін.

Віталій Портников

peredplata