Пільги та субсидії для мешканців ОСББ та ЖБК

Постановою Кабінету міністрів України від 13.11.2013 року № 860 «Про надання пільг та субсидій для відшкодування витрат на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мешканцям житлових будинків, у яких створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (житлово-будівельні кооперативи)» уряд затвердив механізм надання субсидій та пільг мешканцям ОСББ та ЖБК.

Документ визначає механізм відшкодування пільг та субсидій, виходячи з розміру внесків, що спрямовуються на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затверджених загальними зборами ОСББ/ЖБК.

Надаючи пільги і субсидії мешканцям будинків, де створено ОСББ/ЖБК, держава забезпечує реалізацію прав громадян на отримання відповідних соціальних гарантій, які передбаченні законодавством. А оскільки мова йде про відшкодування з державного бюджету, то щоб не допустити надлишкового відшкодування коштів, запроваджено обмеження у формі «максимального тарифу встановленого органом місцевого самоврядування». Це забезпечить контроль в частині компенсації витрат.

Схвалена постанова дозволить тисячам громадян незалежно від того, хто є утримувачем їхнього будинку, одержувати субсидії та пільги на утримання житла. До цього часу, для ОСББ та житлово-будівельних кооперативів були відсутні правові підстави для проведення розрахунків з ними за надані пільги та субсидії.
Людмила ПИЛИПІВ
Провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції

peredplata