Чернівчани вже задекларували понад мільйон гривень доходу

З 1 січня 2014 року стартувала кампанія декларування доходів громадян. Протягом шести робочих днів цього року вже 13 чернівчан задекларували свої доходи, отримані у 2013 році. Загальна сума задекларованих доходів складає 1,2 млн. грн.
«Найбільша кількість декларантів – спадкоємці (5 жителів обласного центру). Цього року активно розпочали кампанію декларування громадяни, які здають в оренду (житловий найм) нерухоме майно. Доходи від квартирантів вже задекларували 3 чернівчан», – повідомив начальник відділу адміністрування доходів з фізичних осіб Сергій Чернов.
Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує, що податкова декларація про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2013 році, подається до 1 травня 2014 року.
Обов’язок з подання річної декларації про майновий стан і доходи виникає у разі:
• отримання окремих доходів, з яких при їх нарахуванні чи виплаті протягом 2013 року податок не утримувався;
• отримання доходів від фізичних осіб, які не мають статусу податкових агентів (наприклад, дохід від надання нерухомості в оренду фізичній особі, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності);
• отримання іноземних доходів;
Платнику податку не потрібно подавати декларацію, якщо він отримував доходи:
виключно від податкових агентів; від операцій продажу (обміну) майна, дарування при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок на доходи фізичних осіб.
Крім того, подати декларацію можуть фізичні особи, які мають право на податкову знижку. У 2014 році платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2013 року, податкову декларацію можуть подати упродовж всього року.
Податкова декларація подається до контролюючого органу в один із таких способів за вибором платника податку:
– особисто платником або уповноваженою на це особою;
– надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
– засобами електронного зв\’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.
При цьому поштове відправлення слід здійснити не пізніше, ніж за десять днів до закінчення граничного терміну подання декларації, (граничний термін подання річної декларації для громадян 1 травня звітного року), а при поданні в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає такий граничний термін (п. 49.5 ст. 49 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI).
В електронній формі платники податків можуть подати податкову декларацію до контролюючих органів засобами електронної пошти через Інформаційний портал Міндоходів.
Пропонуємо усім бажаючим безкоштовно освоїти технологію подання звітності в електронному вигляді та нагадуємо, що для подання звітності в електронному вигляді платники податків можуть скористатись послугою безкоштовного отримання ключів електронного цифрового підпису. Акредитований центр сертифікації ключів надає платникам податків безоплатні послуги електронного цифрового підпису за адресою: 58013, м. Чернівці, вул. Червоноармійська, 200-А, перший поверх, каб. 110, тел.: (0372) 51-43-79.

peredplata