Сіллю по снігах, або Куди з Буковини зникли грейдери та лопати

Внаслідок рясного снігопаду (як завше, «несподіваного» для комунальників узимку) на дорогах Буковини нині твориться цілковитий безлад.
Рейсові автобуси запізнюються, люди, котрі доїжджають на роботу в Чернівці з приміських сіл, змушені витрачати на дорогу по півтори-дві години. До окремих населених пунктів дістатися взагалі неможливо. І всі ці зимові незручності спричинені, як це у нас буває майже щозими, непідготовленістю відповідних служб до здійснення необхідних в такій ситуації робіт. Сніг іде, його ніхто не прибирає.

Ще на початку року, 9 січня, перший заступник начальника Служби автомобільних доріг у Чернівецькій області Петро Харлашко запевняв, що «дорожники краю готові до зими». За його словами, заготовлено 15578 тонн піску та 2803 тонни солі. Та позаяк сніг продовжує падати, скільки його не посипай, він чомусь нікуди не зникає. Снігоочищувальної техніки на дорогах області й близько не видно – навіть такі траси, як Чернівці-Снятин засипані снігом по коліно. Минулими вихідними буковинським рятувальникам навіть довелось буксувати звідти 5 вантажівок та автобус. Як повідомляють у прес-службі УДСНС у Чернівецькій області, в Боянах Новоселицького району загруз у снігу рейсовий автобус, а у Рингачі — 2 вантажних автомобілі. Ще два застрягли у селі Звенячин Заставнівського району.

Дорожники своєї вини у цьому не вбачають. Мовляв, «під час негоди дорожніми організаціями не припинялись роботи по забезпеченню проїзду, покриття оброблялось піщано-соляною сумішшю, а на складних ділянках (підйоми, спуски) – чистою сіллю». А те, що машини загрузли в снігу, «стало наслідком неналежного технічного стану автомобілів, які не були відповідним чином пристосовані до руху в період ускладнених погодних умов, деякі з них з невідомих причин зупинялись на узбіччях». Простіше кажучи, в неприбраних дорогах винні самі водії.

Не оминула негода й Чернівці. Якщо на центральних вулицях тротуари ще як-не-як, але прибирають (здебільшого скидаючи сніг на проїжджу частину, яку, знову ж таки, ніхто не розчищає, та посипаючи тротуари сіллю, що прирікає взуття перехожих на вірну загибель), то на більшості інших стежину в кучугурах доводиться протоптувати самотужки.

Ще одна проблема цієї зими (як, власне, і будь-якої іншої пори року) – припарковані на тротуарах авто. Восени комунальники лякали водіїв евакуаторами. Та, як повідомив директор департаменту житлово-комунального господарства Дмитро Сірман, до цього поки не вдавались, зазвичай після попередження водії свої автівки забирають. От тільки прибирати на місцях «стихійного паркінгу» комунальники не поспішають. Варто глянути хоча б на вул. Руську, де тролейбусам й до цього складно було розминутися через припарковані авто, а тепер ситуація ще більше ускладнилася неприбраним снігом.

Попри це, комунальники не соромляться хизуватися своїми «здобутками». Кажуть, що для розчищення та посипання вулиць Чернівців задіяли 16 одиниць техніки. А до прибирання від снігу закріпленої прибудинкової території, тротуарів і зупинок громадського транспорту залучено 315 двірників. Що ж, залишається лише здогадуватись, де були всі ці люди та техніка, коли на вулиці Московської Олімпіади через неприбраний сніг загруз бензовоз, а на вулиці Ентузіастів на слизькій дорозі розвернуло вантажний автомобіль, внаслідок чого утворився ще один дорожний корок.

Але, як свідчить саме життя, справедливість все ж існує. Прес-служба Чернівецької ОДА нещодавно повідомила про те, що через погано розчищені й не підсипані пiщано-сольовою сумішшю дороги 25 січня у ДТП потрапив Михайло Папієв. Отож-бо.

Діонісія КЕРНИЧНА

peredplata