Українці заплатять за відмову від \”зимового часу\”

Українці заплатять за відмову від "зимового часу"Відмова від переходу на \”зимовий час\” викликала необхідність перепрограмування електричних лічильників, за що доведеться платити споживачеві.

Як повідомив в ході круглого столу в МНС начальник управління НКРЕ Владислав Попович, великі проблеми виникли у сфері комерційного обліку електроенергії на роздрібному ринку.

\”Рішення Верховної Ради застало зненацька енергетиків у цьому аспекті, оскільки фактично весь гуртовий ринок здійснює облік погодинно, лічильники фактично всі прив\’язані до часу. Відповідно, прийняті зміни вимагають перепрограмування всіх лічильників, що фізично неможливо виконати в термін до 30 жовтня. Лічильники, незважаючи на рішення Верховної Ради, 30 жовтня перейдуть на зимовий час\”, – сказав він.

На гуртовому рівні в Україні 13 тисяч точок обліку електроенергії і 200 тисяч на рівні роздрібного ринку (побутові і промислові споживачі).

\”Рішення спричинить за собою значні витрати на перепрограмування – 82 гривні на один лічильник, однак частина з них не підлягає перепрограмуванню і вимагає заміни. Деякі обленерго просять 500 грн за перепрограмування обладнання\”, – сказав Попович.

Нагадаємо, 20 вересня Рада прийняла постанову \”Про зміну порядку обчислення часу на території України\”. Цією постановою Рада скасувала перехід на \”зимовий час\”.

peredplata