Звірства окупантів на Сокирянщині

У липні 1941 р. німецько-румунські загарбники окупували територію Сокирянського району і з перших днів почали грабувати майно радянських громадян та знищувати мирне населення.
У Сокирянах та в селах району відбувались масові грабежі та знищення людей. Було вбито багато активістів і колгоспників. Окупанти розоряли колгоспи, знищували посіви і вивозили до Румунії багато худоби, продуктів харчування, сільськогосподарських машин та ін.

Радянські активісти, вчителі та інші спеціалісти, їхні сім\’ї зазнавали переслідувань і нелюдських знущань. Більшість з них заарештовували, ув’язнювали, били, мордували і розстрілювали.
Селян примушували до непосильної праці, більше 75% урожаю у них відбирали на користь поміщиків і румунської держави. Багатьох залишали зовсім без хліба.

Румунська жандармерія підпалювала окремі будинки й цілі квартали. Сокиряни на 70% було зруйновано. Знищено культурні заклади, лабораторії у школах та всю навчальну й художню літературу. Клуби перетворювали на стайні.

Людей, особливо молодь, масово відправляли в румуно-німецьке рабство.
У липні 1941 р. в Сокирянах румунські кати вчинили погром єврейського населення. За 4 дні в місті було пограбовано і вбито 150 євреїв. Перед убивством по-звірячому били людей. Не милували ні жінок, ні дітей.

Очевидці розповідали, що окупанти хапали людей просто на вулицях, роздягали й били до смерті. Виривали з рота золоті зуби, потім розстрілювали. Жінок і молодих дівчат ґвалтували. Усі вулиці були вкриті тілами замучених та вбитих, звідусіль доносились стогони.

Багато хто чинив самогубство, лиш би уникнути звірячих знущань румунських загарбників.
Після організації влітку 1941 р. концентраційного табору в м. Сокиряни масові розстріли посилились. Понад 20 тисяч людей з різних районів Чернівецької області зігнали до табору смерті. Ув\’язнених морили голодом, били, катували і тримали у найстрашніших антисанітарних умовах.

У листопаді 1941-го вивозили з табору за місто протягом тижня по 300-400 людей, де їх розстрілювали. Розстріли здійснювались каральними румунськими частинами під керівництвом шефа м. Сокиряни Жиряди, плотонера Атомія, його заступника Іонеску, судді Іоницеску та ін.

Невдовзі концтабір у Сокирянах був ліквідований. Тих, що залишились живими, відправили за р. Дністер до Могилів-Подільського. Близько тисячі людей дорогою було вбито. Районною комісією встановлено, що майже дві тисячі людей знищено у Сокирянському таборі, а при відправленні колони за Дністер — ще близько сотні.

16-18 серпня 1944 р. на схід від м. Сокиряни спеціальною комісією було здійснено розкопки могил. За 2 кілометри від містечка, за сотню метрів від дороги, що веде на Могилів-Подільський, знайдено 4 могили. Одна — завдовжки 13 м, завширшки 4 м та завглибшки 2 м; друга — довжиною 8 м, шириною 4 м, глибиною 3 м, третя – довжиною 6 м, шириною 2 м, глибиною 2 м; четверта – довжиною 6 м, шириною 3 м, глибиною 2 м. У першій виявлено 650 трупів, у другій — 350, у третій — близько 400 та у четвертій 300. Трупи були безладно скинуті одні на одних, обличчя у багатьох були зав\’язані ганчіркою. Були трупи старих, жінок і дітей віком 3-12 років. Лежали вони у страшних позах, чоловіки і жінки пригортали до грудей дітей.

У могилах знайдено дерев\’яні палиці, милиці, грижеві бандажі, сковорідки і каструлі. Також знайдені стріляні гільзи від німецької зброї і два годинники.
Частина трупів була без вогнепальних поранень, і, на думку лікарів, цих людей було скинуто до ям живими і вони загинули від задушення.

Показами свідків і експертизою установлено, що ці трупи в 4 могилах були результатом масових розстрілів мирних жителів м. Сокиряни у листопаді 1941 р.
Такі дані містяться в Акті Сокирянської районної комісії з розслідування злочинів, заподіяних німецько-румунськими загарбниками у Сокирянському районі Чернівецької області від 13 липня 1945 р. у складі: голови комісії – секретаря Сокирянського РК КП(б)У Схабицького Данила Івановича, членів комісії – голови виконкому райради депутатів трудящих Тимошенка Василя Лукича, заступника начальника РВ НКВС Краснова Федора Івановича, народного слідчого Білого Миколи Кириловича, священика Нікітського Миколи Миколайовича і місцевих жителів м. Сокиряни Колдорара Володимира Семеновича, народної вчительки Сальєвої Ольги Миколаївни і секретаря районної комісії Самодриги Григорія Андрійовича, з участю лікарської експертизи у складі лікарів Штейнберга Гергиа Шулимовича, Соломона Василя Яковича, Акермана Мойсея Григоровича.
За матеріалами, зібраними письменником-істориком Олексієм Манзяком.

peredplata