Як вберегтися від нав’язливої циганської компанії

Минулими вихідними, коли мені випала нагода поїхати до батьків, в автобус, у якому я розмістилася, підсіла циганська сім’я – літня подружня пара з молодою донькою, що тримала на руках маленьку дитину. Не встигли вони розсістися по місцях, як стара циганка раптом схопила мене за рукав і завелася: «Чекає тебе щастя, скоро здійсниться все, про що мрієш…» Говорила швидко і багато, настійно зазираючи у вічі. Коли ж я проігнорувала її присутність, дружелюбний тон раптом зник і передбачення набули протилежного змісту: нібито я своє щастя втрачаю, не можна бути байдужою до циганських передбачень і т.п. Зрозумівши, що від мене вона нічого не доб’ється, циганка підсіла до іншої дівчини з тими ж «пророчими» словами про щастя, заміжжя і довге життя. А потім почала вимагати плату за свою «роботу» і виманила у дівчини 20 гривень.

Та цього їй, вочевидь, видалось замало. Отож за кілька хвилин циганка знову причепилась до своєї «жертви» і протягла їй монету. Тут і почалась «магія». Ту монету потрібно було загорнути в купюру великого номіналу. Загортаючи, циганка все примовляла і примовляла, а після слів «Хай воно згорить» купюра раптом зникла і на долоні залишилась лише монета.

Що каже закон

Як пояснили в секторі зв’язків з громадськістю УМВС України в Чернівецькій області, «циганське» питання дуже багато-гранне, неоднозначне. Якщо їм вдалось видурити у вас гроші, можна сміливо звертатись до міліції за фактом шахрайства – ст.190 КК України. Проте якщо цигани просто дошкуляють, крутяться довкола, пропонуючи свої послуги, але не торкаються – тут закон безсилий. За таке вуличних ворожок не можна притягнути навіть до адмі-ністративної відповідальності за дрібне хуліганство, адже вони не кричать, не вигукують нецензурних слів, не чіпляються і не перешкоджають пересуванню. Та в будь-якому випадку, звертаючись до міліції, потрібно мати свідків, які могли б підтвердити і факт чіпляння, і передачу грошей.

Як вберегтися від нав’язливої циганської компанії

У психологів є декілька порад. Перше і найголовніше — не відповідати циганам на їхні запитання і пропозиції та не вступати з ними в бесіду загалом. Найкраще — ігнорувати, роблячи вигляд, що їх не бачите. Можна розпочати спілкуватися з кимсь іншим або відвернутися в інший бік, увімкнути плеєр, щоб не тільки «не слухати», але й «не чути». По можливості бажано навіть не дивитися на циганку і постаратись якомога швидше піти з того місця.

Ще одна важлива засторога – не дозволяйте циганці торкатися до вас. Брати за долоню, за зап’ястя, під лікоть, класти вам руку на плечі, а тим паче, висмикувати з голови волосини. Необхідно підтримувати дистанцію між вами і циганкою не менше витягнутої руки.

Якщо вулична ворожка ніяк не вгомониться і продовжує чіплятися, треба її від себе відігнати. Для цього потрібно на всі її запитання і пропозиції відповідати «Ні».

Якщо ж не допоможе навіть це, можна вдатися до крайнього методу – прокльонів (вірите ви самі у них чи ні — то вже справа другорядна). Помічено, що цигани, як представники забобонного народу, дуже бояться прокльонів. Отож якщо напророчити циганці злого чоловіка, який відбере у неї всі гроші та поб’є за те, що їх мало (що є щоденною практикою серед «ромів»), циганку як вітром здує. Перевірено особисто.

Діонісія КЕРНИЧНА

peredplata