Є квартиранти – задекларуйте дохід

Людина, яка здає в оренду квартиру чи будинок – це орендодавець, а квартирант, який сплачує за наймане житло його власнику – орендар. При отриманні доходу від надання майна в оренду треба його декларувати та сплачувати податок на доходи фізичних осіб. Відповідальним за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету є орендодавець. Він самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету у строки, встановлені для квартального звітного періоду. А саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації.
“Якщо особа, яка зобов’язана подати декларацію, не зробить цього, її притягнуть до адміністративної відповідальності. Якщо ж вона не сплатить вчасно податок, то міра відповідальності уже буде іншою. Адже тоді йтиметься не просто про адміністративне порушення, а про несплату податку, – каже начальник відділу адміністрування доходів з фізичних осіб Сергій Чернов. – До речі, якщо особа за рік продала лише одне авто, то вона не буде з отриманої суми сплачувати податок з доходів фізичних осіб. Так само не треба платити податок зі спадщини, якщо її отримали від родичів першого ступеня спорідненості, тобто від батьків”.
Декларацію про доходи за 2013 рік повинні подати громадяни, які торік отримували спадщину, подарунки від особи, яка не є податковим агентом, здавали майно в оренду, інвестиційні прибутки, кошти або майно, отримані як хабар (викрадені чи знайдені як скарб, не зданий державі), підтверджені в судовому порядку, виграші в азартні ігри, іноземні доходи тощо…
Нагадуємо, що з 1 січня в Україні стартувала кампанія з декларування доходів фізичних осіб. Усі, хто за минулий рік отримав хоч який-небудь дохід, крім зарплати, зобов’язані задекларувати свої доходи. Хоча йти у податкову не обов’язково – декларацію можна подавати в електронному вигляді.

Інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata