Безликі дороги Чернівців

Днями стала свідком того, як школяр, перебігаючи дорогу по вул. Руській, ледь не став жертвою ДТП. А все через те, що водій вчасно не помітив пішохідного переходу. Воно й не дивно: з настанням весни з чернівецьких доріг зійшов не лише сніг, а подекуди й асфальт та майже усюди – дорожня розмітка. На головних вулицях обласного центру лише де-не-де проглядаються світлі плями так званої «зебри», не кажучи вже про лінії дорожньої розмітки, яких узагалі не видно (варто лишень пройтися вулицею Руською, Головною чи Гагаріна, аби в цьому пересвідчитися).

Безликі дороги Чернівців

Водії нервують, адже їм в таких умовах важко орієнтуватися. Недосвідчені кермувальники подекуди губляться, виїжджають на зустрічні смуги та не встигають гальмувати перед невидимими пішохідними переходами. А пішоходам ще складніше, бо мусять переходити дорогу на свій страх і ризик, адже «зебри» повсюдно постиралися.

Найбільше ж потерпають діти та старенькі, котрі змушені переходити дорогу навмання.
У зв’язку з цим голови Чернівецької обласної і міської організації Партії промисловців і підприємців України Ярослав Николюк та Ілля Сучеван минулого тижня звернулися до секретаря Чернівецької міської ради Ярослава Кушнірика з проханням «звернути увагу на проблему відсутності дорожньої розмітки на вулицях міста та доручити відповідним службам нанести дорожню розмітку у якнайкоротші терміни задля убезпечення учасників дорожнього руху».
«Дорожня розмітка – це запорука безпеки на вулицях міста. І через бездіяльність влади в цьому питанні дороги стають реальною загрозою для здоров’я та життя не лише чернівчан, але й гостей нашого міста», — йдеться у їхньому зверненні.

Та навіть з такими аргументами дорожня розмітка у Чернівцях з’явиться не скоро. Як повідомив секретар Чернівецької міської ради Ярослав Кушнірик, допоки не відремонтують дороги, розмітку наносити немає сенсу. А як у Чернівцях ремонтують дороги, на жаль, знають усі. Ніхто з чиновників не береться прогнозувати, коли закінчаться ремонтні роботи. Адже невідомо навіть, коли вони розпочнуться.

— Зараз завдання номер один – це запустити асфальтний завод, — вже третій тиждень поспіль наголошує Ярослав Кушнірик.
Нині завод повністю підготовлений до роботи. Питання в тому, щоб хоча б частково погасити заборгованість, яку має підприємство перед постачальниками.
– Постачальники поставили умову: сплатити хоча б якусь частину коштів, тоді почнуть давати бітум і інертні матеріали. Я думаю, вже ближчими днями питання з матеріалами вирішиться, – зазначив пан Ярослав.

— Ситуація на заводі украй скрутна, адже є дуже велика заборгованість від заробітної плати працівників. Тому щоразу, коли ми направляємо туди гроші для початку роботи, їх одразу ж використовують для погашення заборгованостей, – розповів заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чернівецької міськради Георгій Леонтій.

Та навіть якщо завод і запрацює, доведеться ще декілька місяців почекати, аби взятися до капітального ремонту. Спочатку міськрада планує латати ямки.
Але є в цій ситуації одне «але» — практично увесь центр Чернівців в якості дорожнього покриття має бруківку. Її стан ніяк не залежить від роботи асфальтного заводу. Та й ремонтувати її поки що не потрібно. Чому ж тоді розмітку не нанести хоча би там – незрозуміло.

Безликі дороги Чернівців

Безликі дороги Чернівців

Тим часом ДАІ радить водіям та пішоходам орієнтуватися по знаках (дуже сумнівно, що це таки робитимуть діти та старенькі).
Є надія, що дорожня розмітка з’явиться хоча б на центральних вулицях напередодні Дня Конституції. Якщо ні – доведеться чекати Дня незалежності. А там вже недалеко й до осені, перших снігів та нових обіцянок…
Діонісія КЕРНИЧНА

peredplata