НБУ скасував ксерокопії паспортів при обміні валют з 28 жовтня

НБУ скасував ксерокопії паспортів при обміні валют з 28 жовтняОбмін валюти без надання ксерокопії паспорта почне діяти в Україні з 28 жовтня. Про це повідомив Національний банк України (НБУ) у листі до комерційних банків.

Заборона копіювання сторінок документів, що засвідчують особу, при купівлі валюти буде працювати до 1 вересня 2012 року.

Фактично Нацбанку знадобилося майже два тижні після заяви голови НБУ Сергія Арбузова, щоб визначитися з датою набрання чинності нововведення. Адже ще 12 жовтня він пообіцяв українцям спрощення обміну валюти.

\”Зараз, враховуючи об\’єктивні і суб\’єктивні причини, ми тимчасово спрощуємо процедуру купівлі банком готівкової іноземної валюти у фізичних осіб, – заявив Сергій Арбузов. – Ми дозволяємо банкам купувати валюту у фізичних осіб при пред\’явленні ними будь-якого документа, який засвідчує особу. При цьому копіювання документів не здійснюється. Ці нововведення незабаром набудуть чинності і будуть діяти до закінчення чемпіонату Європи з футболу Євро-2012\”.

А ось змін правил купівлі валюти у банків не передбачається. Далі потрібно буде пред\’являти внутрішній або закордонний паспорт, а банк буде його ксерокопіювати. Крім того, іноземці не зможуть купити більше валюти, ніж здали.

Нагадаємо, з 23 вересня набула чинності постанова НБУ, згідно з яким при обміні валюти необхідно мати паспорт, з якого працівники обмінного пункту повинні знімати ксерокопію.

peredplata