Куди у Чернівцях поділись урни для сміття

Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять

Так каже народна мудрість. Але складно підтримувати чистоту, коли навіть нікуди викинути сміття. Чернівці, на жаль, грішать відсутністю сміттєвих урн, особливо на зупинках громадського транспорту.

Нещодавно помітила, як на зупинці «Колос», що на розі вул. Героїв Майдану і проспекту Незалежності, декілька хлопців, з’ївши морозиво, не знали, куди їм викинути обгортки. Врешті-решт, найближчий смітник вони знайшли аж під сусіднім супермаркетом. Менш виховані не погребували б кинути сміття тут же, під ноги. І це не поодинокі випадки.

— Ми дивуємось, чому у нас такі засмічені вулиці. А куди ж викидати сміття? – запитує мешканець вул. Героїв Майдану Олексій Кравець. – На нашій вулиці узагалі побачити урну – рідкість.

Біля зупинок, розташованих на периферійних вулицях, комунальники розставляють в якості урн старі відра або картонні коробки. Ставити ж такі сміттєві «баки» у центрі міста чи на головних вулицях соромно, кажуть працівники ЖРЕПів.

— На цій зупинці ввечері постійно збираються місцеві мешканці, п’ють тут пиво, їдять чіпси. І зранку завжди повно сміття. Тому ми залишаємо картонні коробки, аби не так смітили. Їх нам дають у місцевих магазинах, — розповідає працівниця КЖРЕПу на зупинці вул. Герцена. – А в центрі міста такий сором не поставиш – європейці засміють.

— Дійсно, проблема зі сміттєвими урнами у Чернівцях існує, — зізнається начальник Департаменту ЖКГ Чернівецької міської ради Сергій Погорений. — Проте самостійно її вирішити Департамент не може. Гроші для закупівлі урн виділяє міська рада з винагороди, яку отримують Чернівці за призове місце у конкурсі \”Місто кращого благоустрою\”. Щороку ми отримуємо 60-70 тис. гривень для закупівлі нових урн для сміття, — каже посадовець, – Встановлює ці урни на зупинках громадського транспорту міська аварійно-диспетчерська служба, яка виконує аварійні роботи із водопостачання та електрозабезпечення.

За словами С.Погореного, нові урни не потрібно було б встановлювати, якби не ламали старі. Чернівчани не цінують комунального майна — часто підпалюють сміття в урнах або ж зривають їх з місця. Нові ж урни коштують від 200 до 1000 гривень.
Чисто у Чернівцях переважно біля магазинів чи інших приватних закладів. Адже їх міська рада змушує облаштовувати кошики для сміття за власний кошт.

Та навіть за наявності контейнерів для сміття чистота міста залежить від самих мешканців. Неодноразово доводилось бачити, як водії маршруток чи контролери у тролейбусах викидали сміття через вікно під час руху транспорту.

Ще одна проблема – безхатченки та збирачі склотари, котрі у пошуках порожніх пляшок, одягу чи речей вжитку розкидають сміття з альтфатерів та сміттєвих контейнерів. Тому «сміттєву» проблему потрібно вирішувати не лише в господарському аспекті. Для початку кожен чернівчанин мусить виховати в собі людину.

Діонісія Кернична

peredplata