Умови призначення пенсіонерам надбавки по догляду

Умови встановлення надбавки по догляду визначені постановою Кабінету Міністрів України від 16.07.2008 № 654 \”Про підвищення рівня пенсійного забезпечення\”. Відповідно до зазначеної постанови надбавка по догляду у розмірі 50 гривень виплачується особам, які отримують пенсію відповідно до Законів України \”Про загальнообов΄язкове державне пенсійне страхування\” і \”Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб\”, а саме:
– інвалідам першої групи;
– одиноким інвалідам другої групи, які потребуються постійного стороннього догляду або досягли пенсійного віку;
– одиноким інвалідам третьої групи, які досягли пенсійного віку;
– одиноким одержувачам пенсій за віком та за вислугу років, які потребують постійного стороннього догляду.
Інвалідам першої групи надбавка на догляд встановлюється органами Пенсійного фонду України автоматично з дня встановлення першої групи інвалідності на підставі витягу із акту огляду у МСЕК та відповідної заяви.
Інші з зазначених вище категорій пенсіонерів мають право на надбавку на догляд тільки в тому випадку, якщо вони є одинокими, тобто не мають працездатних родичів, зобов΄язаних за законом їх утримувати. До працездатних родичів, зобов΄язаних утримувати батьків, належать, зокрема, повнолітні дочка та син. Окрім того, за певних обставин, своїх родичів зобов΄язані утримувати повнолітні внуки, правнуки, падчерки, пасинки. Для призначення надбавки на догляд одиноким інвалідам другої та третьої групи, які досягли пенсійного віку, необхідно подати до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання відповідну заяву та довідку про склад сім΄ї. Одиноким інвалідам другої групи, які не досягли пенсійного віку та одержувачам пенсій за віком та за вислугу років додатково необхідно надати висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що такі особи потребують постійного стороннього догляду.
Надбавка на догляд не виплачується пенсіонерам, які отримують державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Закону України \”Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам\”.

Світлана Хітик, головний спеціаліст управління пенсійного забезпечення головного управління Пенсійного фонду України у Чернівецькій області

peredplata