Буковинські платники податків сплатили за користування землею понад 127,7 млн. грн.

Таку суму надходжень до казни забезпечили власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі регіону у 2014 році, що більше у порівнянні з 2013 роком на 2,2 млн. грн. Більшу частину земельного податку сплатили юридичні особи – це понад 93,8 млн. грн., решта – 33,9 млн. грн. – фізичними особами – повідомляють у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області.

У відомстві зазначають, згідно зі змінами, внесеними Законом від 28.12.2014 р. №71-VIII до Податкового кодексу, з 2015 року податкове законодавство у сфері сплати земельного податку зазнало ряд нововведень.

Скасовано ставки за земельні ділянки в межах населених пунктів, грошову оцінку яких не проведено (через брак таких взагалі). Тепер земельний податок будемо платити тільки у відсотках від нормативної грошової оцінки землі. Причому не 1%, як було раніше, а не більше 3%. Ставки податку для сільгоспугідь теж зміняться – верхня межа складе 1% від їх нормативної грошової оцінки.

За земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб\’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності), ставка податку встановлена в розмірі не більше 12% від їх нормативної грошової оцінки.

Повноваження встановити конкретну ставку дані місцевим радам. Змінами також зменшено кількість пільг для юросіб.

Слід зауважити, земельний податок, як і раніше, регулюється ст. 269 – 287 ПКУ, орендна плата – ст. 288 ПКУ.

peredplata