Погашення податкового боргу як шанс на фінансове оздоровлення

Для забезпечення надходжень до державної скарбниці податківці пильно відстежують тих суб’єктів господарювання, які у встановлені законодавством терміни не сплачують задекларовані суми податкових зобов\’язань або сплачують лише їх частину. Так, станом на 1 червня 2014 р. обсяг податкового боргу до Зведеного бюджету становить 199650,5 тис. грн., в тому числі до Державного бюджету 169455,6 тис. грн. Протягом травня борг до Зведеного бюджету скоротився на 3067,4 тис. грн., до Державного – на 3758,0 тис. грн..

Разом з тим, протягом лютого – травня 2014 року в рахунок погашення податкового боргу до Зведеного бюджету надійшло 7236,2 тис. грн., в тому числі до Державного бюджету поступило – 3105,8 тис. грн.. На підставі закінчення процедури банкрутства та по терміну позовної давності списано податкового боргу у сумі 4638,1 тис. грн. В 2014 році розстрочено грошових зобов’язань та податкового боргу по 7 підприємствах Чернівців в сумах 3266,0 тис. грн. та 730,3 тис. грн. відповідно.

Податковий кодекс України регламентує основні принципи та процедури погашення податкового боргу платників податків, які з тих чи інших причин не виконали свій конституційний обов’язок зі сплати платежів до бюджету. Податківці застосовують як застережні заходи (направлення податкової вимоги, самостійне визначення боржником джерел погашення податкового боргу, реєстрація податкової застави, розстрочення сплати грошових зобов’язань та податкового боргу), так і заходи примусового характеру (стягнення податкового боргу на підставі рішення суду, стягнення готівки, звернення до суду щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках такого платника податків у банках та інших фінансових установах, адміністративний арешт, реалізація майна, яке знаходиться в податковій заставі та ін..)

Чернівецькі податківці наголошують на важливості вчасного розрахунку перед бюджетом, адже наявність податкової заборгованості у будь-якому розмірі – явище, що порушує права всіх громадян, позбавляючи державу джерел фінансування різноманітних потреб.

peredplata