До уваги підприємців на загальній системі оподаткування!

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях звертає увагу, що до внесення змін до Інструкції щодо заповнення декларації про доходи, Державною фіскальною службою рекомендовано платникам податків не здійснювати розрахунок авансових платежів.

У зв’язку із прийняттям Закону України від 24.12.2015 № 909-VIII у новій редакції викладено підпункт 177.5.1 Податкового кодексу України:

Так, авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються платником податку самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу та сплачуються до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). Авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується та не сплачується.

Якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від’ємне значення, то авансовий платіж за такий період не сплачується.

Таким чином, для фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП) під час заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 №859, у додатку Ф4 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою», не виникає обов’язку розрахунку квартальних авансових платежів по податку на доходи фізичних осіб. Отже, ФОП не заповнюється рядок 6 розділу II додатка Ф4.

До внесення змін до підпункту 12) пункту 5 розділу IV Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, яка затверджена наказом № 859, Державною фіскальною службою України рекомендовано платникам податків не здійснювати розрахунок авансових платежів.
Звертаємо увагу, що доходи, отримані самозайнятими особами після 01.01.2016, оподатковуються за ставкою у розмірі 18 %.

peredplata