Стан додержання законодавства у лісовій сфері – на контролі прокуратури

На розширеному засіданні колегії за участю керівників контролюючих, правоохоронних органів та виконавчої влади краю під головуванням прокурора Чернівецької області Павла Ванзуряка визначено основні пріоритети та ряд координаційних заходів задля покращення роботи всіх відомств у сфері охорони, використання та відновлення лісових ресурсів.
Як зауважив прокурор , проведені у поточному році перевірки свідчать, що порушення у сфері лісокористування в окремих випадках залишаються поза увагою місцевих органів державної влади та контролю.
Зокрема встановлено, що постійними лісокористувачами в області не забезпечено належну охорону та захист лісових насаджень, у тому числі від незаконних рубок.
У 2014 роців цьому напрямку розпочато 12 кримінальних проваджень, з яких 6 за наслідками проведення досудового розслідування скеровано для розгляду в суд; внесено і розглянуто 36 подань, до відповідальності притягнуто 193 посадові особи органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, у тому числі 192 працівники органів державного контролю, пред’явлено 4 позовні заяви на загальну суму 44 тис.грн.
Також, при експорті деревини та виготовленої з неї продукції, поширеними є факти підроблення товарно-транспортних накладних про походження лісоматеріалів, до яких вносяться недостовірні відомості про покупців, відображуються фіктивні операції з купівлі-продажу. Тобто, фактично, легалізується деревина невідомого походження.
За повідомленням прес-служби прокуратури області ,цими фактами органами прокуратури в поточному році зареєстровано 4 кримінальних провадження.
Учасники колегії прийняли рішення посилити співпрацю всіх контролюючих органів та місцевого самоврядування з метою ефективно запобігати порушенням закону у сфері охорони та використання лісових ресурсів.

peredplata