Конституція України – на обговорення громадськості

Уряд прийняв розпорядження \”Про організацію проведення обговорення положень змін до Конституції України з децентралізації державної влади\”.
Відповідне розпорядження ухвалили на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України 17 квітня 2014 року.

Цим документом міністрам, керівникам інших центральних органів виконавчої влади, обласним, Київській міській державним адміністраціям доручено організувати та забезпечити до 1 жовтня 2014 року обговорення відповідних змін до Конституції з залученням органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, громадськості, наукових і ділових кіл.

Координуватиме обговорення Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства
Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України підготовлено пропозиції щодо змін до Основного Закону (Конституції) України.

Пропозиції підготовлені на реалізацію реформи місцевого самоврядування, Концепцію якої було схвалено Урядом 1 квітня 2014 р. Необхідність таких змін обумовлена тим, що саме Конституція визначає основи системи влади, і без відповідних змін провести реформу неможливо.

Основні зміни передбачають:
– Запровадження трьохрівневої системи адміністративно-територіального устрою України – область, район, громада з повсюдністю місцевого самоврядування;
– Передачу функцій виконавчої влади від місцевих адміністрацій виконавчим органам рад відповідного рівня;
– Розподіл повноважень між органами місцевого самоврядування за принципом субсидіарності і наділення саме громад максимально широким колом повноважень;
– Чітке забезпечення повноважень органів місцевого самоврядування необхідними фінансовими ресурсами, в тому числі через їх участь в загальнодержавних податках;
– Ліквідація державних адміністрацій і створення натомість державних представництв з тільки контрольно-наглядовими і координаційними, а не виконавчими функціями.
Чернівецьке міське управління юстиції

peredplata