На Буковині вродила озимина – аграрії збирають рекордні врожаї ячменю

На Буковині вродила озимина - аграрії збирають рекордні врожаї ячменю Цьогоріч на Буковині планують зібрати рекордні врожаї зернових. Відтак, здорожчання хліба не очікується.

Про це на сьогоднішньому брифінгу повідомив в.о. директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Василь Сандуляк.

За його словами, збір ранніх зернових розпочали наприкінці червня. Всього цьогоріч аграрії планують зібрати на Буковині 62,5 тис га ранніх зернових. Нині ж уже встигли зібрати 14,2 тис га по 38 центнерів з гектара. І хоча урожай збирають повільніше, аніж минулого року, врожайність цьогоріч вища (у 2013 році врожайність ранніх зернових становила 36,4 центнерів з гектару).

До прикладу, озимої пшениці поки що зібрали лише 4 з 40 тис. га. Її врожайність – 38-40 ц/га (у 2013 р. – 36-38 ц/га).

А ось озимий ячмінь цього року б\’є рекорди. Нині його врожайність – 44 центнери з гектара. Як зазначив Василь Сандуляк, такої цифри аграрії не бачили вже багато років. Усього цьогоріч планують зібрати 6,5 тис. га раннього ячменю.

Найоперативніше збирають урожай озимого ріпаку – уже зібрали 8 тис. га з 10,7. Адже за кілька днів зерно ріпака почне осипатися.

Загалом цьогоріч буковинські аграрії планують зібрати 550 тис. тонн зерна. Тому проблем з ціною на хліб та борошно бути не повинно.

Д.Кернична

peredplata