Хто риє «податкові ями» у Чернівцях?

Сьогодні навіть людина, яка не цікавиться податками знає про існування, так званих «податкових ям». \”Податкова яма\” – це підприємство, яке використовується іншими платниками для одержання \”податкової вигоди\” у вигляді ухилення від сплати податків та незаконного відшкодування ПДВ з бюджету. Фактично – це підприємство з ознаками \”фіктивності\”, яке не декларує проведених фінансово-господарських операцій та не сплачує до бюджету податків. Простіше – це мільйони, які недоотримує бюджет, і, відповідно, кожен із нас.
Нове керівництво податкового відомства держави, яке почало роботу у березні, з перших днів оголосило війну «податковим ямам».
Яка ситуація з «податковими ямами» у столиці Буковини та які схеми намагаються використати на теренах нашого міста, ми вирішили дізнатись у начальника ДПІ у м. Чернівцях Ярослава Городенського.
– На жаль, ями є не лише на чернівецьких дорогах. А найбільше «грішать» риттям «ям», якраз ті, хто найбільше зацікавлений у їх якості – нафтотрейдери. Наприклад, наша автоматизована система співставлення податкового кредиту та зобов’язання виявила розбіжності по податковому кредиту у двох нафтотрейдерів на суму близько 16,7 млн. грн.
Сповідуючи принципи діалогу з бізнесом, ДПІ у м. Чернівцях запропонували підприємцям самостійно виправитись, але їхні керівники вирішили припинити діяльність цих товариств, залишити їх з боргами перед бюджетом та зареєструвати нові фірми.
До речі, така схема несплати податків використовується цими махінаторами не вперше,- вони вже кинули одне зі своїх підприємств з податковим боргом більше 80 млн. грн.
Звичайно, що управління фінансових розслідувань дасть принципову оцінку з позиції Кримінального кодексу, діям посадових осіб, та власників даного бізнесу.
Обурює те, що сьогодні, коли наша країна переживає надзвичайно важкі часи, окремі представники великого бізнесу, які на публіку декларують державницьку позицію, практикують зухвалу та ганебну поведінку проти цієї ж держави, залишаючи несплаченими свої податкові зобов»язання.
Інформаційно – комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata