Кого призвуть під час третьої хвилі мобілізації та що робити, якщо вам прийшло мобілізаційне розпорядження чи повістка

Про те, кого призвуть під час третьої хвилі мобілізації та що робити, якщо вам прийшло мобілізаційне розпорядження чи повістка – розповідає Чернівецький обласний військовий комісар Віталій Чурай

В Україні, згідно з Указом Президента України Петра Порошенка, «Про часткову мобілізацію», почалася третя хвиля часткової мобілізації. Вона триватиме 45 днів і дозволить привести у бойовий стан 15 бойових частин та 44 частини бойового забезпечення.

Тим часом буковинські чоловіки отримали мобілізаційні розпорядження. Вони надійшли і чиновникам, і депутатам, і голові обласної державної адміністрації Роману Ванзуряку.

Але мобілізаційні розпорядження – це не повістки, і не означають, що того, хто їх отримав, направлять до зони АТО. Це адміністративний документ, який інформує військовозобов\’язаного, що військовий комісаріат його призначає в ту чи іншу команду і розраховує на нього у визначений термін визначеної військової частини. Йдеться про призначення в загони, котрі почнуть діяти у разі, не дай Боже, відкритої військової агресії якоїсь із держав, оголошення повної мобілізації та військового стану на території всієї держави.

Що означає часткова мобілізація?

Частковою є мобілізація, яка проводитися в окремих місцевостях держави, а також стосується певної частини національної економіки, Збройних сил України, інших військових формувань, оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, підприємств, установ і організацій.

Згідно з Указом Президента України, мобілізацію оголошено на території всіх 24 областей України і в Києві. Призов військовозобов’язаних буде проводитися в зазначених областях у пропорційних обсягах.

Що робити, якщо вам прийшла повістка?

Перш за все, чоловікам потрібно знати, що вручити повістку може представник військового комісаріату, ЖРЕПу чи селищної ради. Після вручення повістки або повідомлення телефоном кожен громадянин зобов’язаний з’явитись у вказаний у повістці час на збірний пункт чи військкомат.

Із собою потрібно мати повістку, військовий квиток, паспорт, обліково-послужну картку, а водіям автомобілів, танків, тракторів, мотоциклів та інших машин і техніки – водійські права та інші речі, вказані у повістці. У військкоматі уточнять інформацію щодо вас і вже згодом вкажуть на подальші дії.

Яка відповідальність передбачена за ухилення від призову за мобілізацією?

Відповідальність передбачена ст.336 ККУ, якою визначено, що ухилення від призову за мобілізацією карається позбавленням волі на строк від двох до п\’яти років.

У разі змін у складі сім’ї, таких, як народження дитини, військовозобов’язаний повинен надати документи про народження дитини у військкомат. Адже, якщо в сім’ї троє та більше дітей, чоловік має право на відтермінування від призову на військову службу під час мобілізації. Про зміну місця роботи, освіти чи місця проживання також потрібно повідомляти, в іншому випадку громадянам загрожує штраф у розмірі від 85 до 119 гривень.

Хто буде призваний і за якими критеріями (вік, здоров’я, професійна підготовка та інше)?

Підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані громадяни України, які на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії придатні до військової служби.

Вік військовозобовязаних, які підлягають мобілізації – від 19 до 50 років для солдатів-сержантів; для офіцерів – до 55 років, для полковників – до 60 років.

Хто не підпадає під дію часткової мобілізації?

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей.

Мобілізованих одразу відправлять в зону АТО чи вони попередньо пройдуть якісь курси навчання?

Громадяни, які призвані під час мобілізації, обов’язково пройдуть бойове злагодження у складі своїх підрозділів, в ланках: відділення, взвод, рота, батальйон, військова частина.

Відновлення бойової здатності буде відбуватися протягом 20-50 діб. Мобілізовані будуть забезпечені матеріально-технічними засобами та засобами індивідуального захисту.

peredplata