У буковинській Волоці нема здорових чоловіків

Після численних закликів виборців окремі депутати місцевих рад все ж таки звернулися до військкоматів. Про це розповів на брифінгу військовий комісар області полковник Чурай.

— Найактивніший у цьому плані Кельменецький район, — розповів Віталій Чурай. – Там уже 21 депутат проходить медичну комісію. Два депутати і один сільський голова служать у батальйоні територіальної оборони.

У Вижницькому районі 10 депутатів з’явилися на медко-місію. У Глибоцькому – 5. А один уже служить у війську. У Чернівцях два депутати райрад пройшли медогляд і призначені на службу в прикордонний загін. 2 депутати облради, 9 — райрад і 2 представники Антикорупційного комітету проходять медкомісію. Більшість з них – добровольці.

Військовий комісар зазначив, що в основному добровольцями стали депутати, які раніше входили до фракції «Фронт Змін», один — з фракції «Наша Україна». Інші (зокрема з ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», Партії регіонів та ін.) не зголосилися самі прийти до військкоматів і показати приклад служіння Україні.

Говорив комісар і про недавні перекриття доріг, і спалення мобілізаційних розпоряджень. Він сподівається, що правоохоронці дадуть вірну оцінку діям зачинщиків та підбурювачів людей. А ситуація з побиттям депутата від ВО «Свобода» Івана Попадюка у Новоселиці буде мати кримінальну ознаку для тих, хто розпускав руки перед військкоматом.

Жителям села Волока, тамтешнім чоловікам та активним жінкам, за спідницями яких відсиджуються ці чоловіки, полковник Чурай приділив особливу увагу.
— З цього села не призвали жодного чоловіка до війська. Не кажучи вже про те, що жоден волоцький юнак чи чоловік не служить у війську АТО.
— Вони всі відкупилися? – питають журналісти.
— Не знаю, у кого відкуплялися. Але вони мають довідки про непридатність до служби в армії за станом здоров’я…

Ця інформація шокувала всіх. З’ясовується, з села, яке є одним із найбагатших в Україні, жодного здорового солдата не призвано до армії. Більше того, всі вони хворі. Може, тому в цьому селі діє нелегальна трудова біржа, де щочетверга волоцькі люди наймають на роботу до себе буковинських найманців і наймичок. Вони ж працювати не можуть. Бо… хворі. Довідки про це є.

Тому маю конкретні запитання до прокурора області, до СБУ, міліції та податкової. Ви ніколи не бачили і не знали про работоргівлю у Волоці?
Ви ніколи не цікавилися прізвищами тих лікарів, які виписували довідки про стан здоров’я чоловіків села Волока?
Ви ніколи не знали, чи мають волоцькі люди паспорти Росії та Румунії?
Ви ніколи не цікавилися, чи податки з весільного бізнесу цього села платять у повному обсязі до казни Української держави?
Чекаємо відповіді.
Петро КОБЕВКО

peredplata