Завтра може бути війна

Завтра може бути війнаВ останні дні все голосніше зазвучали попередження з різних закордонних джерел про високу ймовірність прямого збройного вторгнення Росії на територію України найближчим часом.

Напередодні міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив в ефірі польського телеканалу TVN24, що Росія найближчим часом може ввести свої війська в Україну під виглядом миротворчих сил.

«На жаль, Росія відновила свою боєздатність на кордоні з Україною. Там вже знаходиться більше 10 батальйонів. Є значна кількість військової техніки. Такі речі робляться для (політичного) тиску або для того, щоб ввести війська», – повідомив польський міністр. Він не став однозначно стверджувати, що в Кремлі вже ухвалене рішення про військову інтервенцію, але зазначив, що це стане відомо «дуже скоро».

Прем\’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив агентству Рейтер про наявних у нього підстави підозрювати, що загроза прямої інтервенції російської армії в Україну зросла за останні кілька днів.

«У нас є підстави підозрювати – ми отримуємо таку інформацію протягом останніх декількох годин, що ризик прямої інтервенції (російської армії в Україну) набагато вище, ніж це було ще кілька днів тому», – сказав Туск на прес-конференції

Також сьогодні свою заяву оприлюднило НАТО. В якому висловило побоювання, що Росія може ввести найближчим часом війська в Україну під виглядом миротворчої або гуманітарної місії.

У документі сказано, що Росія «сконцентрувала біля кордону з Україною до 200 тис. військових, що викликає серйозну заклопотаність і підриває зусилля для пошуку дипломатичного врегулювання конфлікту». Альянс побоюється, що Москва «може використовувати привід гуманітарної або миротворчої місії для введення військ у Східну Україну».

Вписується сюди і терміново скликані вчора ввечері за ініціативою Росії засідання Ради Безпеки ООН. В якому Москва запропонувала направити в Донецьк і Луганськ, а також інші міста України «конвої з російської гуманітарною допомогою під егідою Міжнародного комітету Червоного хреста».

Дана ініціатива була відкинута Україною, а поведінка Росії було розкритиковано практично всіма учасниками засідання (за винятком Китаю, зайняв нейтральну позицію). При цьому, звичайно ж, в Кремлі на інше і не розраховували, але цю свою ініціативу Путін зможе приводити в якості виправдання ймовірного майбутнього вторгнення російських військ в Україну. Мовляв, ми пропонували мирне рішення, пропонували гуманітарну допомогу тощо, але до нас не прислухалися, і тому у нас не залишалося ніякого іншого виходу.

Тепер за «законами жанру» слід очікувати спочатку якийсь широкомасштабної кривавої акції (або її імітації) на Донбасі або на прикордонній території російської, яку організовують спецслужби Кремля, але винуватцем спробують зробити українську сторону. За зразком «Гляйвицкого інциденту», який організували в 1939 році гітлерівські спецслужби і який став приводом для вторгнення військ Німеччини в Польщу. А на наступний день Росія почне вторгнення на Донбас, а то і в інші регіони України теж.

Причому, якщо таку провокацію за наказом Путіна проведуть у четвер, 7 серпня, то пряме напад російських військ на Україну слід очікувати в п\’ятницю, 8 липня. У цьому випадку підтвердиться, крім усього іншого, любов Путіна до символізму – дивись мою статтю «Війна почнеться в п\’ятницю, 8 серпня?» за 4 серпня!

Втім, вторгнення може початися і трохи пізніше. Зокрема, вдалим моментом для нього є вихідні дні, коли уряд країни, в яку готується вторгнення, не перебуває на роботі (Гітлер, наприклад, напав на СРСР саме в неділю, 22 червня). Тому, цілком можливо, Путін почне відкриту війну проти України в суботу, 9 серпня, або в неділю, 10 серпня…

Джерело

peredplata