Німецькі експерти вчитимуть чернівчан ефективно використовувати енергоресурси

Чернівці – перше місто в Україні, в якому запроваджують енергозберігаючі заходи в рамках проекту GIZ «Енергоефективність у громадах».
Представники цього українсько-німецького проекту Бруно Вільгельм та Світлана Чеботарьова 18 серпня зустрілись з керівниками навчальних закладів Чернівців, зокрема з директорами 24 шкіл, які поділились досвідом скорочення витрат на енергоспоживання в їх учбових закладах. Зокрема директор ЗОНЗ №24 Уляна Легусова розповіла про те, що впродовж останніх 7 років за сприяння міської ради та батьківських комітетів в школі було замінено систему тепло- та водопостачання, двері, вікна, лампи, встановлені сучасні лічильники, що значно скоротило споживання енергоносіїв.
Всі учасники семінару відзначали, що проведенням лише технічної модернізації, без просвітницької роботи серед вчителів, батьків та школярів, досягти максимально економного споживання енергоносіїв не вдасться. Експерти проекту звернули увагу, що в чернівецьких школах у цьому напрямку вже робиться значна робота. За словами Бруно Вільгельма, формування правильного ставлення споживачів до споживання енергоресурсів дозволяє економити 10-30% енергоносіїв.
Секретар Чернівецької міської ради Ярослав Кушнірик наголосив на важливості та необхідності даного проекту, особливо сьогодні, коли попереду важка зима і одним з основних завдань міської влади і громади є підвищення енергоефективності, впровадження енергозберігаючих технологій в житлово-комунальній сфері.
\”На даному етапі проекту Чернівці були вибрані одним з основних міст, яке буде слугувати моделлю з впровадження енергозберігаючих заходів. Загалом проект матиме два рівні. Першим буде огляд технічного забезпечення шкіл міста і надання технічної допомоги щодо проведення у цих закладах енергоаудиту та впровадження системи енергоменеджменту. Іншим рівнем стане широка просвітницька робота з енергозбереження, як серед освітян міста, так і серед учнів та їхніх батьків. Учням також запропонують творчо підійти до рішення проблем економії енергії\”, – повідомив німецький експерт.
Таким чином, експерти проекту «Енергоефективність в громадах» будуть здійснювати методичне забезпечення, консультування та передачу необхідних знань на всіх етапах процесу впровадження в освітніх установах Чернівців системи енергоменджменту, організовувати тренінги, семінари та навчальні поїздки, надаватимуть підтримку у визначенні, плануванні та впровадженні заходів з енергоефективності та скорочення витрат на енергоспоживання, проведенні кампанії з інформування та розвитку громадської свідомості щодо енергоефективності.
Перші результати впровадження проекту в Чернівцях розглядатимуть 11 листопада 2014 року, в день, коли в усьому світі відзначатиметься День енергозбереження.

peredplata