ЗАХИСТ ПРАВ ДІТЕЙ У ПЕРІОД МОБІЛІЗАЦІЇ

Закон України № 1614-VII \”Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту прав дітей\” посилює захист прав дітей у період мобілізаційної підготовки та мобілізації, в особливий період, а також посилює захист дітей військовослужбовців, які звільняються з лав Збройних сил України.
Відтепер не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов\’язані чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років та жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 18 років. Також звільняються від призову жінки та чоловіки, які самостійно виховують дітей віком до 18 років або на утриманні яких перебувають діти-інваліди I чи II груп, до досягнення ними 23 років.
Такі громадяни можуть бути призвані на військову службу в разі їх згоди і тільки за місцем проживання.
Крім того жінки, які мають на утриманні дітей віком до 18 років, підлягають звільненню з військової служби і в особливий період, якщо вони не висловили бажання її продовжувати.
У частині соціального та правового захисту військовослужбовців і членів їхніх сімей зазначено, що відтепер одноразову грошову допомогу в разі звільнення зі служби виплачуватимуть військовослужбовцям-жінкам, які мають дітей віком до 18 років проти 16, вказаних раніше.
Закон набув чинності 15 серпня 2014 року.
Заступник начальника Чернівецького міського управління юстиції Тетяна КОШКЕР

peredplata