Скарбниці територіальних громад Буковини отримали 7,2 млн. грн. збору за провадження деяких видів підприємництва

За отримані торгові патенти, чи так звані державні свідоцтва, які засвідчують право суб\’єкта підприємницької діяльності чи його структурного (відокремленого) підрозділу провадити деякі види підприємницької діяльності, буковинці сплатили до місцевих бюджетів області 7,2 млн. грн. збору.

Левова частка, у цих надходженнях склала плата за провадження торговельної діяльності – 6,4 млн. грн. (або 89 відсотків від загалу). За патенти на торгівлю нафтопродуктами, скрапленим та стиснутим газом комерсанти сплатили майже 0,8 млн. грн., що перевищує аналогічний показник минулого року майже на 10 відсотків.

У Головному управлінні Міндоходів у Чернівецькій області інформують, що види діяльності, які провадяться з придбанням торгових патентів, ставки і терміни сплати, визначені статтею 267 розділу XII Податкового кодексу України.

Зокрема, законодавчо встановлено, що платниками збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності є суб’єкти господарювання (юридичні та фізичні особи – підприємці), їх відокремлені підрозділи, які отримують в установленому порядку торгові патенти та провадять наступні види підприємницької діяльності. Це торговельна діяльність у пунктах продажу товарів; діяльність з надання платних побутових послуг за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України; торгівля валютними цінностями у пунктах обміну іноземної валюти; діяльність у сфері розваг (крім проведення державних грошових лотерей).

Для отримання патенту необхідно звертатись до Центрів обслуговування платників податків. Торговий патент видається особисто фізичній особі – підприємцю або особі, уповноваженій юридичною особою, під підпис у триденний термін з дня подання заявки. Датою придбання торгового патенту є зазначена в ньому дата.

Прес-служба Головного управління Міндоходів у Чернівецькій області

peredplata