Чи потрібно платити буковинцям військовий збір з лікарняних

Об’єктом обкладання військовим збором є доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, виграшу у державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри (п.1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України).
Ставка збору становить 1,5%.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст. 168 Податкового кодексу України, тобто в порядку встановленому для податку на доходи фізичних осіб.

Згідно з листом Державної податкової адміністрації №5453/6 / 17-0715 від 18.03.2011 року і третього абзацу підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 Податкового Кодексу суми допомоги, нараховані за час перебування платника податків на лікарняному листі, враховують для застосування податкової соціальної пільги. Тому виплати за перші п’ять днів хвороби за рахунок роботодавця та допомога по лікарняним листам прирівнюються до заробітної плати. Таким чином, необхідно проводити утримання військового збору з допомоги з тимчасової непрацездатності.

Податковий агент (роботодавець), який нараховує (виплачує, надає) на користь платника податку оподатковуваний дохід, зобов’язаний утримати військовий збір із суми такого доходу та за його рахунок (п. п. 168.1.1 Податкового кодексу України).

Військовий збір із сум лікарняних, що виплачуються за рахунок установи, сплачуєте з рахунку установи. А з суми лікарняних, оплачуваних за рахунок коштів фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, військовий збір перераховуєте до бюджету з окремого рахунку, відкритого для виплати допомог з цього Фонду, після надходження на нього коштів для виплати лікарняних.

ВАЖЛИВО. Податок на доходи фізичних осіб, відповідно і військовий збір, з нарахованого але не виплаченого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету у строк, встановлений для місячного періоду, тобто протягом 30 календарних днів після закінчення місяця, у якому нараховані лікарняні (п. п. 168.1.5 Податкового кодексу України.


В.О. начальника Чернівецького міського управління юстиції Тетяна КОШКЕР

peredplata