Право на пенсійне забезпечення матері, син якої загинув під час виконання бойового завдання

\”Мій син був призваний на військову службу під час мобілізації до Збройних сил та при виконанні бойового завдання загинув. Підкажіть, будь ласка, чи маю право на пенсійне забезпечення, якщо я народилася 16 серпня 1959 року?\”

Відповідно до статті 30 Закону України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” батьки військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісті в період проходження служби, мають право на пенсію в разі втрати годувальника не раніш як за 5 років до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, або якщо вони є інвалідами. Оскільки ви народились 16 серпня 1959 року, пенсійного віку Ви досягнете у 58 років. Отже, Ви маєте право на призначення пенсії в разі втрати годувальника за досягнення 53 років. На сьогодні Вам 55 років, тобто можете претендувати на таку пенсію.
Одночасно повідомляємо, що згідно із Прикінцевими положеннями Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” батьки військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які померли (загинули) у період проходження військової служби (виконання службових обов\’язків) мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років для жінок.
Згідно із чинним законодавством, у разі якщо особа має право на різні державні пенсії, призначається одна пенсія за її вибором. Якщо Ви оберете одержання пенсії в разі втрати годувальника за Законом України „Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” документи для її призначення необхідно надати через обласний військовий комісаріат, крім випадку, коли загиблий був військовослужбовцем строкової служби. В такому разі, а також для призначення дострокової пенсії за віком слід звертатися до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання.

peredplata