Питання нарахування пенсії особам, які тимчасово проживають за кордоном

\”Моя мати тимчасово проживає за кордоном. У вересні вона досягне пенсійного віку. Чи можу я оформити документи для призначення їй пенсії в Україні?\”

Згідно з пунктом 1 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України 25.11.2005 №22-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 за №1566/11846, заява про призначення пенсії може бути подана заявником особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально, безпосередньо до органу, що призначає пенсію, за місцем проживання (реєстрації), або законним представником відповідно до законодавства за місцем проживання (реєстрації) заявника.
При цьому довіреності, оформлені в країнах далекого зарубіжжя (зокрема, в Канаді, США, Ізраїлі, Франції, Німеччині, Італії тощо), повинні бути засвідчені штампом «Apostille» або легалізовані в консульських установах, а довіреності, складені в державах-учасницях СНД чи в країнах, з якими Україною укладено договір про надання правової допомоги (наприклад, в Польщі, Чехії, країнах Прибалтики та ін.), приймаються на території України без будь-якого спеціального засвідчення. Водночас, до документів, виданих іноземною мовою, додається їх переклад, завірений нотаріально.

ГУ Пенсійного Фонду України в Чернівецькій області

peredplata