Працюючі пенсіонери мають право на перерахунок пенсії

Відповідно до чинного законодавства працюючі пенсіонери, які після призначення пенсії продовжують працювати (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу), мають право на перерахунок пенсії через кожні два роки після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. Перерахунки проводяться за заявами пенсіонерів.

Можливі наступні варіанти проведення такого перерахунку:
1. В разі якщо особа після призначення (попереднього перерахунку) набула не менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться з врахуванням напрацьованого стажу та заробітної плати:
– з якої обчислена пенсія;
– за 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01.07.2000 та за весь період страхового стажу з 01.07.2000;
– за весь період страхового стажу з 01.07.2000.
По кожному пенсіонеру, який звернувся із заявою про проведення такого перерахунку пенсії, територіальні управління Пенсійного фонду обчислюють розмір пенсії по всіх зазначених варіантах та проводять найбільш доцільний варіант перерахунку.
2. В разі якщо особа після призначення (попереднього перерахунку) набула менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок проводиться з урахуванням набутого страхового стажу після призначення (перерахунку) пенсії та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.
Однак, всі вище перелічені перерахунки не проводяться пенсіонерам, які отримують пенсію за вислугу років на умовах, передбачених Законом України «Про пенсійне забезпечення», до досягнення ними пенсійного віку.
Додатково інформуємо, що з 01.01.2004 страховий стаж обчислюється пропорційно сплаті страхових внесків. Повний місяць стажу зараховується лише при умові сплати мінімального страхового внеску, який обчислюється із мінімальної заробітної плати.

ГУ Пенсійного Фонду України в Чернівецькій обл

peredplata