Буковинські санепідеміологи застерігають від купівлі продуктів на стихійних ринках

Буковинські санепідеміологи застерігають від купівлі продуктів на стихійних ринкахСтихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без будь-яких відповідних документів, що гарантують безпечність та якість харчового продукту. Придбання товарів у місцях «стихійної торгівлі», в умовах, які не відповідають санітарним вимогам, можуть обернутися лихом для Вас, ваших рідних і друзів.

В основному на «стихійних ринках» реалізується продукція, яка виготовлена або вирощена в домашніх умовах та господарствах. Жоден з видів продукції не проходить лабораторного контролю. Крім того, у жодному випадку не дотримуються умови зберігання, транспортування і реалізації м’ясо-молочної та іншої продукції, відсутні умови холоду. Також відсутня інформація для споживача щодо кінцевого терміну придатності харчового продукту, який потребує спеціальних умов. Така продукція представляє високий ризик для здоров’я і життя людей!

Торгівля з рук у невстановлених місцях – це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладення штрафу. Жодні адміністративні заходи з рейдовими перевірками не зможуть повністю знищити стихійну торгівлю. Для її ліквідації в першу чергу повинні налаштуватись мешканці нашого міста.

Єдиний правильний спосіб боротьби – це не купувати продукти харчування та інші товари в місцях стихійної торгівлі.

Тож, шановні чернівчани, купуючи харчові продукти у «стихійних» продавців, не треба сподіватись в котрий раз на удачу. Рано, чи пізно, стихійний ринок відгукнеться так званим «лікарняним відпочинком». В поточному році зареєстровано багато захворювань гострими кишковими інфекціями, які були пов’язані із вживанням продуктів харчування, придбаних на стихійних ринках.

З метою профілактики гострих кишкових захворювань Чернівецьке міське управління Головного управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області застерігає та рекомендує користуватися лише послугами стаціонарної мережі продуктових магазинів або ринків міста.

Бережіть своє здоров’я та життя рідних і близьких Вам людей!

peredplata