До уваги буковинців! Чи обкладається військовим збором матеріальна допомога

Об’єктом оподаткування військовим збором є, зокрема, доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами.

Заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.
Підприємства в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно із законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників. Одна із таких пільг – виплата працівникам матеріальної допомоги.

Враховуючи визначення поняття заробітної плати та її структуру слід зазначити, що у разі, якщо працедавець надає окремим працівникам нецільову благодійну (матеріальну) допомогу за їх заявами у зв’язку з особистими обставинами, яка носить разовий характер, наприклад на вирішення соціально-побутових потреб, вона не входить до складу заробітної плати, тому не розглядається як об’єкт оподаткування військовим збором. Повідомляє прес-служба Головного управління Міндоходів у Чернівецькій області.

Про це зазначено у загальнодоступному інформаційно – довідковому ресурсі ЗІР (розділ 132.02).

peredplata