«ОПОРА» фіксує факти порушення закону про вибори народних депутатів.

Стартувала кампанія спостереження за позачерговими парламентськими виборами народних депутатів 26 жовтня 2014 року.
За словами спостерігача Григорія Сорочана, за виборами слідкуватимуть шість довготермінових, котрі вже розпочали свою роботу, спостерігачів, та 30 короткотермінових, котрі будуть залучені до цієї роботи в день виборів.
Впродовж останніх днів спостерігачі «ОПОРИ» зафіксували кілька фактів, які можна трактувати як порушення Закону про вибори народних депутатів – порушення правил ведення передвиборчої агітації та перешкоджання реалізації виборчого права.
Йдеться про розміщення друкованої агітаційної продукції на біг-бордах. Її виготовлення та розміщення відбулося до того, як партії стали суб’єктами виборчого процесу, тобто до до проведення з’їздів та висунення кандидатів (ст. ст.. 12, 53 Закону про вибори народних депутатів України) та до створення виборчих фондів (ст.. 48 Закону). Біг-борди ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «Сильної України», «Громадянської позиції», «Народного фронту», радикальної партії Ляшка й надалі «дивляться у вічі» нашим громадянам. Згідно з Законом агітація здійснюється виключно за кошти бюджету та кошти виборчих фондів кандидатів та партій. Спостерігачі «ОПОРИ» зафіксували також пошкодження біг-борду «Сильної України» в Чернівцях.
Станом на 16 вересня у Чернівецькій області зареєстровано 3 кандидати-мажоритарники по 203 та 204 виборчих округах. Аналіз виборчих програм вже зареєстрованих кандидатів-мажоритарників від Чернівецької області засвідчує відсутність конкретних ініціатив з розвитку регіону, чітких «індикаторів» вимірювання виконання обіцянок. У передвиборчих програмах йдеться переважно про загальні проблеми – корупцію, відкритість, податки.
Висування кандидатів партіями відбулося до 15 вересня, процес само висування передбачено до 25 вересня. Подання документів до ЦВК триватиме до 25 вересня, кінцевий термін реєстрації кандидатів – 30 вересня.

peredplata