Податківці виявили удвічі більше порушень у сфері ЗЕД

Відповідальність у сфері здійснення зовнішньо – економічної діяльності (ЗЕД), як і в будь-якій іншій сфері, має на своїй меті створення умов при яких одні суб’єкти господарювання не будуть порушувати права та законних інтересів інших, у тому числі і держави. Однак вказані задекларовані принципи, що знайшли своє відображення у нормах чинного законодавства, досить часто ігноруються та не виконуються. «В результаті, пеня за порушення у сфері ЗЕД складає вагому частину надходжень до бюджету – розповідає Валентина Іванічек, завідувач сектору контролю за валютними операціями та операціями у сфері ЗЕД ДПІ у м. Чернівцях, – на сьогодні на бюджетні рахунки надійшло 542,2 тис. грн. пені, що на 231,1 тис. грн. більше, аніж минулого року».
Податківці здійснюють постійний моніторинг за діяльністю суб’єктів ЗЕД (цього року 242 господарюючі суб’єкти оформляли експортно-імпортні операції) та проведенням ними розрахунків за експортно-імпортними, бартерними та зовнішньоекономічними операціями з переробки давальницької сировини. «У випадку встановлення фактів недотримання суб\’єктами ЗЕД вимог валютного законодавства, зокрема порушення порядку та строків розрахунків за укладеними зовнішньоекономічними контрактами, порядку та строків декларування суб\’єктами ЗЕД наявності валютних цінностей, що знаходяться за межами України, ми оперативно вживаємо необхідні заходи впливу до порушників, – зазначила Валентина Миколаївна.
Відповідно до Закону України 23.09.94 р. №185/94-ВР «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» відповідальність за порушення строків валютних розрахунків, тягне за собою стягнення пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3 відсотка від суми неодержаної виручки (вартості недопоставленого товару) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Національного банку України на день виникнення заборгованості. Загальний розмір нарахованої пені не може перевищувати суми неодержаної виручки (вартості недопоставленого товару).
Попередити порушення у зовнішньоекономічній сфері та забезпечити повернення валютних цінностей в Україну – на цьому роблять акценти податківці. А для суб\’єкта ЗЕД відсутність у нього боргу від валютних операцій є критерієм сумлінності та роботи у правовому полі міжнародного законодавства.

Інформаційно – комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata