Буковина прийняла вже понад півтори тисячі переселенців

Буковина прийняла вже понад півтори тисячі переселенців Бойові дії, які відбуваються на сході України, змушують тамтешніх жителів у пошуках безпечного життя покидати рідну домівку і шукати порятунку в інших регіонах держави. Не стала винятком і Чернівецька область, у якій вже проживає понад півтори тисячі вимушених переселенців, і куди продовжують прибувати люди. Для допомоги таким людям у Чернівцях було створено Регіональний штаб Чернівецької області з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції. Фахівці штабу спільно з місцевою владою та волонтерськими організаціями займаються зустріччю людей, організацією поселення вимушених переселенців та забезпеченням найнеобхіднішими речами. Зокрема, 29 вересня до Чернівців прибула сім’я з міста Макіївка Донецької області. На вокзалі рятувальники зустріли вимушених переселенців, після чого доправили їх в Регіональний штаб, де вручили переселенцям продукти харчування та засоби гігієни. Окрім цього, практичним психологом Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області була надана психологічна допомога дорослим. «Ми виїхали з Макіївки, не знаючи, що нас тут чекає. Це породжувало певну тривогу через невизначеність, але коли ми прибули у Чернівці, рятувальники зустріли нас та одразу ж потурбувались про проживання та речі першої необхідності. Піклування про нас заспокоює та дозволяє з надією дивитися у майбутнє» – зазначила переселенка Ірина.
Станом на 1 жовтня у Чернівецькій області проживає 1530 вимушених переселенців із тимчасово окупованої території та зони проведення антитерористичної операції. Люди забезпечені житлом та всім необхідним.
Рятувальники Буковини дбають не лише про тих переселенців, які прибувають у Чернівецьку область, а й не забувають за тих громадян, які приїхали на території краю раніше. Зокрема, працівники Управління відвідують переселенців, які проживають в різних районах краю. Наприклад, рятувальники відвідали гуртожиток Глибоцького професійного ліцею, в якому проживають 11 переселенців, 6 дорослих та 5 дітей, з Донецької області. Практичними психологами Управління ДСНС України у Чернівецькій області були проведені психологічні бесіди з вимушеними переселенцями, в ході яких їм була надана необхідна консультаційна допомога. Рятувальники принесли для дітей фрукти та солодощі, а також провели з малечою арт- та казко-терапію. Малюнки дітей були насичені яскравими кольорами, що говорить про їх активність та відсутність переживань внаслідок пережитих подій. «Переселенців, які прибувають у Чернівецьку область, перш за все тривожить невпевненість у майбутньому та страх за своїх рідних та близьких, які залишилися у зоні бойових дій. Ми намагаємося всебічно їх підтримати та зробити все, щоб ці люди почували себе захищеними» – зазначив психолог Управління молодший лейтенант служби цивільного захисту Дмитро Горошко.
Під час таких зустрічей із переселенцями було виявлено, що всі люди нормально адаптувались до нових умов соціального середовища, а найбільший страх у них викликає невідомість у завтрашньому дні та страх за життя своїх рідних і близьких, які залишились в зоні бойових дій. Турбота та постійна підтримка переселенців щодо пристосування до нових умов життя і надалі залишається одним із головних завдань рятувальників Управління ДСНС України у Чернівецькій області.

Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

peredplata