Кому належить субсидія. Роз’яснення буковинських чиновників

«Якщо господар домоволодіння перебуває поза межами Чернівців, субсидію може отримати реальний платник комунальних послуг». Про це сьогодні заявив на брифінгу, присвяченому проблемам, що виникають у громадян під час оформлення заяви про призначення житлових субсидій та декларації про їх доходи за минулий календарний рік заступник директора департаменту праці та соціального захисту населення Чернівецької ОДА Юрій Півень.

Посадовець зазначив, що наразі спала й напруга, викликана безліччю питань, що панувала у структурних підрозділах соцзахисту населення (у Шевченківському районі Чернівців зокрема) у перші дні звернень громадян.

Найбільше питань виникало стосовно будинків, котрі не мають інвентарної справи, але у яких проживають люди, що сплачують за комунальні послуги згідно показників засобів обліку. За словами Юрія Півня, таким споживачам може бути призначена субсидія згідно рішення спеціальної комісії при РДА та районній раді.

Так само рішенням комісії призначать (не призначать) субсидії реальному платнику за комунальні послуги у випадку, коли особовий рахунок відкритий на іншу особу та котра перебуває за межами будинковолодіння (в тому числі й за кордоном).Однак варто зазначити, що у такому випадку субсидію розраховуватимуть з доходів всіх зареєстрованих у будинку (квартирі) осіб.

У багатьох заявників, як переконався посадовець, відвідавши районні управління праці та соцзахисту населення, виникають питання стосовно нестачі місця у бланку, де необхідно вписати всіх зареєстрованих осіб та їхні доходи. Юрій Йосипович радить писати «стисліше, по два повідомлення у одному рядочку», або ж заповнити бланк у присутності працівника-консультанта управління.

Пенсіонерам, котрі самостійно заноситимуть заповнені заяви та декларації за призначенням, брати довідки у органах Пенсійного фонду України у області не потрібно, ці цифри продиктують їм працівники територіального управління соцзахисту населення. За такою довідкою слід звернутися, аби правильно вписати дохід, якщо вони вирішили вислати документи поштою.

За словами заступника директора департаменту, комісія обов’язково йтиме назустріч громадянам. До прикладу, ви витратили вагомі кошти на операцію, що була життєво необхідною, або придбали житло, що за площею менше, ніж попереднє: комісія вирішуватиме питання надання житлової субсидії, враховуючи інтереси людини.

Повідомлення про призначення субсидії має надійти впродовж 10 днів – рівно стільки часу знадобиться працівникам районних управлінь, аби опрацювати необхідну інформацію. У повідомленні буде вказано, скільки грошей має платити за комунальні послуги родина, а скільки за неї заплатить підприємствам-надавачам послуг держава.

А до початку опалювального періоду фіскальна служба має перевірити достовірність поданих заявниками даних.

Призначення субсидії відбувається на річний термін та буде продовжене автоматично без звернення. Однак домовласникам варто пам’ятати, що необхідно вчасно повідомляти структурні підрозділи з питань соцзахисту населення про зміну складу сім’ї (хтось народився, хтось вибув, хтось помер тощо).

peredplata