Мустафа Джемільов заявив про завершення політичної кар’єри

Народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемільов заявив про завершення політичної кар’єри.

Як пише «Коммерсантъ-Украина», він пообіцяв не брати участі у парламентських виборах і не висуватися на посаду глави Меджлісу.

«Я постарів і хочу дати дорогу молодим», – заявив він учора виданню.

Зробив цю заяву лідер меджлісу до того, як стало відомо про узгодження Президентом Віктором Януковичем кандидатури нового прем’єра Криму.

Газета нагадує, що Джемільов вже двічі намагався піти з посади глави меджлісу в 2007 і 2009 роках, але більшість делегатів курултаю (національного парламенту) не приймали його відставку на тій підставі, що в статутних документах меджлісу не передбачено добровільне складання повноважень. Однак він знайшов лазівку у правилах: «Єдиний вихід – не балотуватися в делегати курултаю, оскільки голову обирають серед делегатів».

При цьому Джемільов пообіцяв допомагати майбутньому голові меджлісу. «У мене тут є свої амбіції: дуже багато розмов, що авторитет кримськотатарського руху тримається за рахунок Мустафи Джемільова, а я хочу довести, що справа не в Мустафі», – заявив він.

Політичні опоненти глави меджлісу сприйняли його заяви скептично. «Я багато років знаю Мустафу-агу і повинен сказати, що не в східних традиціях відхід лідера такого рівня. Я думаю, що тут більше східної хитромудрості, ніж якоїсь вивіреної і осмисленої позиції», – сказав заступник голови Верховної ради Криму, член фракції Регіони Криму Григорій Іоффе. Крім того, на думку Іоффе, «в кримськотатарському національному русі зараз немає фігури, яка дорівнює Джемільову».

Заступник голови меджлісу Ахтем Чийгоз також вважає, що відставка Джемільова може негативно позначитися на політичних позиціях національного руху: «Відхід таких лідерів, як Мустафа Джемільов, ніколи не залишається безслідним, і якщо це все-таки відбудеться, меджліс, звичайно, може ослабнути».

Газета зазначає, що формат участі представників меджлісу в парламентських виборах поки не визначено. Оскільки давній партнер кримських татар – партія Народний рух України – зараз не може гарантувати їм проходження до Верховної Ради, меджліс веде переговори з різними політичними силами, зокрема, з партіями Фронт змін Арсенія Яценюка і Удар Віталія Кличка.

«Якщо Рух піде на вибори з одною політичною партією, а курултай віддасть перевагу іншій, то тут, звичайно, дороги розійдуться. Але якщо ми зорієнтуємося на одну й ту ж політичну силу, значить підемо далі разом. Але це не завадить нам на місцевих виборах йти з Рухом, бо в Криму Рух – це, в основному, кримські татари», – сказав Джемільов.

ДжерелоMy Webpage

peredplata