Лише дві тіньові схеми, що зруйновані аудиторами фіскальної служби Буковини поповнять бюджет на 7,5 млн. грн.

За словами аудиторів Головного управління ДФС у Чернівецькій області стрижневим податком при обчисленні якого використовуються найрізноманітніші тіньові схеми є ПДВ. Від початку року за наслідками проведених документальних перевірок донараховано 17,5 млн. грн. ПДВ та зменшено суму, яка заявлена до відшкодування з бюджету на 2,7 млн. грн. Також перевірками, скориговано від’ємне значення ПДВ, що зазначене в деклараціях на суму майже на 2 млн. грн.
За цей же період, за результатами позапланових виїзних перевірок на 0,3 млн. грн. зменшено суми бюджетного відшкодування та за матеріалами оперативного підрозділу зареєстровано 1 кримінальне провадженняпо факту розкрадання державних коштів, шляхом незаконної заявки до відшкодування ПДВ.
Типовими схемами ухилення від оподаткування, в результаті руйнування яких донарахування складають основну частину, є використання в ланцюгу постачання суб’єктів господарювання з ознаками фіктивності. До прикладу, лише у ІІІ кварталі 2014 року за результатами проведених перевірок зруйновано схеми ухилення, а як наслідок двом підприємствам донараховано разом з штрафними санкціями 7,5 млн. грн. податку на додану вартість. Перевірками встановлено, що платники податків Чернівецької області, які здійснюють реалізацію ПММ через мережу АЗС, з метою легалізації паливно-мастильних матеріалів імпортного походження, що потрапили на митну територію України контрабандним шляхом використовували в ланцюгу постачання підприємства з ознаками фіктивності – «податкові ями» і «транзитери».
Всього у січні – вересні нинішнього року підрозділами податкового та митного аудиту Головного управління ДФС у Чернівецькій області проведено 403 документальні перевірки (58 планових та 345 позапланових перевірок), що на 146 перевірок менше ніж в аналогічному періоді минулого року. Разом з тим, за наслідками проведених перевірок донарахована сума узгоджених податкових зобов’язань на 3,7 млн. грн. більше відповідного показника минулого року. За результатами цьогорічних перевірок донараховано понад 49,7 млн. грн. та зменшено суму збитків майже на 9,2 млн. грн.

peredplata