Результати довготермінового спостереження від спостерігачів ЧОГО «Комітету виборців»

Офіційні спостерігачі Чернівецької обласної громадської організації «Комітет виборців» впродовж 15 – 20 жовтня 2014 року здійснювали спостереження в чотирьох одномандатних округах Чернівецької області (ВО №201, 202, 203, 204).
Впродовж спостереження офіційними спостерігачами були виявлені наступні технологічні дії та порушення виборчого законодавства, зокрема:
1. Попередній аналіз складу окружних та дільничних виборчих комісій в Чернівецькій області дають підстави говорити про те, що більшість комісій сформовані за технологією 2012 року на користь однієї з провладних партій, яка впевнено йде до парламенту.
2. Заміни у виборчих комісіях відбуваються в межах від 17% (в 201 виборчому окрузі) до 44 % від попереднього складу виборчих комісій. Рівень знань у членів виборчих комісій слабкий – це показало вибіркове навчання керівного складу ДВК, яке проводили представники Чернівецького КВУ. Вперше беруть участь у роботі дільничних виборчих комісій близько 40% осіб. Сподіваємось, що частина з новообраних членів ДВК буде замінена на більш досвідчених до дня голосування. Принаймні це є в інтересах кандидатів в депутати, політичних партій, що беруть участь у виборах.
3. В більшості дільничних виборчих комісіях перші засідання проходили вчасно, хоча в розмовах з керівниками ДВК з’ясовувалось, що частина засідань проходило із порушенням процедур та недостатньою кількістю членів ДВК (відсутністю кворуму). Були зафіксовані випадки, коли комісії проводили перше засідання із порушенням строків. Наприклад, в 202 виборчому окрузі 9 з 166 ДВК (через відсутність кворуму) провели перше засідання на 4-ий день.
4. Щодо агітації політичних партій та кандидатів у народні депутати, то переважна більшість агітаційних матеріалів є беззмістовними і побудовані на загальних гаслах, які надіслані партійними штабами із центру.
5. В середньому у кожному округу агітаційну кампанію не проводять 6-7 кандидатів, тобто десь половина від усіх учасників перегонів.
6. Про випадки застосування адмінресурсу повідомляли на прес-конференціях кандидат В. Філіпчук (округ №202) та кандидат В. Добровольський (округ №204). В. Філіпчук фактів не навів. В. Добровольський повідомив, що директор школи у селі Лівинці Кельменецького району Лілія Мельник відмовила у проведенні цієї зустрічі у зв’язку з тим, що заступник голови Кельменецької РДА Ігор Усатий на нараді 2 жовтня дав усну вказівку всім керівникам учбових закладів не допускати лише Добровольського на зустрічі з трудовими колективами.
7. Голова ОДА Р. Ванзуряк 19 жовтня у соцмережі Фейсбук заявив, що не буде використовувати адмінресурс на користь кандидатів від влади. Перед тим з’явилася інформація, що він подав у відставку, бо його змушують використовувати адмінресурс.
8. Лідерами з поширення джинси є Блок Петра Порошенка, Радикальна партія О.Ляшка, та ВО «Батьківщина».
9. У селі Петрашівка Герцаївського району невідомі закидали камінням агітаційний мікроавтобус кандидата у депутати в округу №203 І. Семенюка.
10. У місті Новодністровську був зрізаний передвиборний бігборд із зображенням кандидата від ВО «Батьківщина» В’ячеслава Добровольського.
11. Як повідомила працівник окружного виборчого штабу партії «Блок Петра Порошенка» в округу №203 Майя Рокоча, 21 жовтня 2014 року зранку керівники виборчого штабу Івана Семенюка та висуванець від «Сильної України» увірвались до Новоселицького виборчого штабу кандидата від політичної партії «Блок Петра Порошенка» Григорія Тіміша та, погрожуючи працівниці, самовільно обшукали приміщення і вилучили частину агітаційних матеріалів. Викликані на місце інциденту правоохоронці взяли покази у обох сторін.
12. Депутат Герцаївської районної ради, керівник штабу кандидата у нардепи Козьми Драгоша від РПЛ Михайло Танас заявив, що у селі Хряцька агітаційні матеріали за кандидата від «Блоку Петра Порошенка» Г. Тіміша та кандидата-самовисуванця І. Семенюка роздають неповнолітні. Такий же факт роздачі агітматеріалів неповнолітніми за кандидата від «Блоку Петра Порошенка» І.Рибака (округ №202) був зафіксований в селищі Берегомет Вижницького району.
13. Розміщення агітматеріалів кандидата-самовисуванця В. Козака (округ №204) зафіксовано на приміщеннях органів влади (зокрема на приміщенні районного казначейства у райцентрі Кельменці).
14. Масовим стало розміщення агітаційних матеріалів на стовпах, деревах, стінах будинків тощо. Масовим є зривання агітаційних матеріалів кандидатів та заклеювання на їх місце своїх.
За додатковою інформацією звертайтесь, будь-ласка, до заступника голови обласної організації «Комітет виборців» п. Ярослава Філяка за тел. 050 334-02-61, або керівника проекту п. Ігоря Баб’юка за тел. 095 464-63-49.

peredplata