На Буковині 128,6 тис. гектарів земельних паїв здаються в оренду

Цьогоріч в Чернівецькій області 397 власників земельних паїв уклали з сільгосппідприємствами та фермерськими господарствами договори оренди земельних ділянок, загальна площа яких сягає 128,6 тис. гектарів. З них, найбільша площа паїв, які здаються в оренду, знаходяться в Заставнівському – 22 тис. га, Кельменецькому – 20,8 тис. га, Кіцманському – 20 тис. га та Новоселицькому – 19 тис. га районах – повідомляють у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області.
За цими договорами сума орендної плати перевищує 95 млн. грн. На середину жовтня нинішнього року орендарі вже виплатили власникам земельних часток (паїв) більше як 40,3 млн. грн. орендної плати та сплатили 6 млн. грн. до місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб (ПДФО).
Враховуючи той факт, що орендарі з орендодавцями земельних паїв розраховуються, як правило, один раз за рік за підсумками роботи, то до кінця року, за даними моніторингу проведеного фахівцями відомства, передбачається що місцеві бюджети отримають ще 8,2 млн. грн. ПДФО.
Дохід від надання в оренду земельної ділянки підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 15%. Відповідно до вимог Податкового кодексу України, податковим агентом платника податку – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду сільськогосподарському підприємству земельної частки (паю) є таке підприємство-орендар.
При виплаті орендної плати у грошовій формі, податок з доходів фізичних осіб перераховується до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом (п.п. 168.1.2 п. 168.1 ст. 168 Кодексу). Якщо оподатковуваний дохід надається в негрошовій формі, податок з доходів фізичних осіб перераховується до бюджету протягом банківського дня, що настає за днем такого нарахування (п.п. 168.1.4 п. 168.1 ст. 168 Кодексу).
Прес-служба Головного управління
ДФС у Чернівецькій області

peredplata