Чому мене дістали зарплатні балачки

Чому мене дістали зарплатні балачкиЩе у вересні понаписувала запити у всі районні ради та райдержадміністрації Чернівецької області, в Чернівецьку обласну раду та Чернівецьку міську раду.

Цікавили мене два питання: зарплатня та отримання матеріальної допомоги. Запитувала тому, що мені видавалось диким і неприпустимим просити у держави гроші на покращення соціально-побутових умов, оздоровлення, в той час, як наші вояки на Сході сплять під відкритим небом, отримують поранення, каліцтва, гинуть. А керівники тут на місцях собі вибивають допомогу.

Отож. Запити розіслала. Відповіді отримала (стосуються коштів за червень-липень 2014 року). Звичайно, не від усіх. Але з тих відповідей, які маю на руках, дійшла одного висновку, який зараз більш ніж актуальний у контексті дискусій про зарплати народних депутатів.

Що вам хочу сказати. Керівник районної ради отримує 7 тисяч гривень, заступник голови міської ради – більше 7 тисяч на руки. А скільки криків за ті незначні, в порівнянні з зарплатнями керівників районих рад Чернівецької області, 6, 5 тисяч гривень для депутатів Верховної Ради?

Люди! Та ви поцікавтесь спершу, скільки отримують керівники тут, в селі, в районі, в місті, в області. Що вони для громади зробили, які у них повноваження. А потім починайте з виглядом знавців справи заперечувати чи дискутувати з популістськими замашками щодо зарплатні народних депутатів.

Ну то такий собі ліричний відступ. Але така прискіпливість до київських і сліпота до місцевих представників влади не може не викликати обурення та нерозуміння.

Отож. Чи не найбільше в Чернівецькій області отримують у Чернівцях (у міській та районних в місті радах). У Чернівецькій міській раді голова та заступники отримують більше семи тисяч гривень зарплатні на руки. Окрім того, заступники та секретар Чернівецької міської ради теж звертались за матеріальною допомогою і отримали її в розмірі більше 8 800 грн.

Чому мене дістали зарплатні балачки

Хороші заробітки в Садгірській районній раді міста Чернівці. Розмір виплаченої заробітної платні (з надбавками, преміями тощо) у голови районної у м. Чернівцях ради за червень 2014 р. – 6991,05 грн., за липень 2014 р. – 7370,86 грн.; у заступників від 5 200 до 6 200 грн. Також не гребують в Садгорі і матеріальними допомогами. Так, голова районної у м. Чернівцях ради Бурега Ю.І. отримав цю допомогу у березні 2014 р. в сумі 2347,11 грн., а заступник – 1975,10 грн.

Чому мене дістали зарплатні балачки

Голова Першотравневої районної ради в Чернівцях та його заступники разом з надбавками та преміями мають більше 7 тисяч гривень на місяць.

Чому мене дістали зарплатні балачки

Трішки менші заробітки у керівництва Шевченківської районної ради: голова районної у місті ради за червень 2014р. отримав 5709,98грн., за липень 2014р. – 5987,43грн., заступники – від 4 800 до 6 500 грн. Також просили чиновники і матеріальної допомоги. Заступники отримали її в розмірі від 1900 до 2200 грн.

Чому мене дістали зарплатні балачки

У Новодністровській міській раді голова та його перший заступник мають зарплатню на рівні 7 700 та 6 200 грн. відповідно (голова щомісячну премію собі виписує в розмірі середньої зарплатні по області 2 800 грн).

Голова Хотинськох районної ради Тетяна Кравецька отримала більше 4 400 грн матеріальної допомоги, з зарплатою в близько 4258 грн. (не вказано, чи сюди входять надбавки, премії).

У Глибоцькій районній раді за липень голова отримав більше 7 тисяч зарплати.

У Вижницькій районній раді в 2014 році виплачено матеріальної допомоги (на покращення соціально-побутових умов) голові районної ради – 4 742,91 грн., заступнику голови районної ради – 4 247,70 грн.

Заробітня плата в місяць у чиновників приблизно на тому ж рівні.

У відповіді зі Сторожинецької районної ради мені нагадали, що голова ради на одній із сесій відмовився від виплат йому премій та матеріальних допомог (дивно, бо для отримання матеріальної допомоги потрібно самому звертатись). Однак у керівництва районної ради зарплати нічогенькі: 5000 – 6000 грн.

Тобто, і матеріальних допомог отримано багато, і розмір заробітньої платні у деяких керівників районів чималенький. Коли почала збирати цю інформацію, отримала кілька телефонних дзвінків із нерозумінням, чому це я таке питаю. Також деякі керівники переконували, що отримані в якості матдопомоги кошти передали на військо. Хочеться в це вірити. Але щодо більшості – багато сумнівів.

А щодо того, чому я це допитуюсь. А тому що мені не байдуже, скільки отримують владники не тільки в центральних органах влади, а й на місцях. Чому вони собі виписують премії в дві тисячі гривень в такий час суворої економії. Чому і чи просять матеріальної допомоги і самі ж собі її дають?

А поміж тим, поміж роботою та обуренням цими всіма листами з цифрами я згадую свою подругу Надію, чоловік якої вже не один місяць там, на Сході, в зоні АТО. І хлопці просять тепловізор. Бо він може врятувати їм життя. І тих матеріальних допомог якраз зараз нам не вистачає на тепловізор. Ось якими категоріями я тепер мислю. Одна матеріальна допомога чиновника – це частина від вартості тепловізора, кілька спальників, карематів, теплої форми. Але ніяк не покращення соціально-побутових умов тих, хто сидить в теплих кабінетах і отримує чималеньку зарплатню.

Надія Вірна, для “Ні корупції!”

peredplata